Haotiskās kapitālā remonta organizēšanas dēļ vismaz par diviem mēnešiem aizkavēsies mācību un pāraudzināšanas iestādes "Pilcene" atklāšana, turklāt skolā konstatēti finansiāli, saimnieciski un citi pārkāpumi.
Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Andris Sarnovičs izvērtējis speciāli šim gadījumam izveidotas komisijas slēdzienus un pieprasījis izglītības iestādes direktorei Astrīdai Prigarskai nedēļas laikā sniegt sīku paskaidrojumu par iztērētajiem līdzekļiem, veiktajiem remontdarbiem un citām lietām, vēstīja Sarnovičs.

Skolā, kuras kapitālajam remontam valsts piešķīrusi 233 tūkstošus latu, veikti remontdarbi, kuri nemaz nebija paredzēti dokumentācijā, piemēram, skolas katlumājas remonts, iegādātas mašīnas un iekārtas skolas vajadzībām, kas tai nemaz nav nepieciešamas, jo skola vēl nav gatava.

Sarnovičs sacīja, ka skolas direktorei kā darbu vadītājai sākotnēji būtu vajadzējis tērēt līdzekļus remontdarbiem, lai skola spētu sākt darbu 1.septembrī. Taču Prigarska iegādājusies dažādas iekārtas. Pēc divu mašīnu - lietotas vieglās automašīnas un lietota mikroautobusa - iegādes jādomā arī par to novietošanu un apsardzi, kas prasa līdzekļus.

Tāpat remontdarbu vadītāji, nesaskaņojot ar ministriju, veikuši cenu aptauju un pieņēmuši darbā dažādus cilvēkus, tostarp direktores vīru, kuri nepilda savus pienākumus. Sarnovičs atzina, ka darbu dokumentācijā "ir haoss" - nav redzams līdzekļu izlietojums, personāla uzskaitījums un līdzīgi.

Skolas direktore neesot spējusi sniegt loģiskus paskaidrojums, kā tikai to, ka ir darbojusies skolas labā, ka valsts pārāk maz piešķīrusi līdzekļus, viņa vēlējusies izveidot jaunas darba vietas un līdzīgi, stāstīja valsts sekretārs.

Prigarskas darba līgums beidzas 29.septembrī. Pēc viņas paskaidrojuma izvērtēšanas Sarnovičs pieņems lēmumu par tālāko rīcību - vai atbrīvot viņu no darba pirms termiņa vai nepagarināt ar viņu darba līgumu, vai rīkoties kā citādi.

Mācību un pāraudzināšanas iestāde "Pilcene" dibināta 1999.gada vasarā. Tā paredzēta nepilngadīgajiem, kuri ar tiesas vai tiesneša lēmumu tiek ievietoti īpašā mācību un pāraudzināšanas iestādē. Pirmos audzēkņus skolā bija paredzēts nogādāt šā gada 1.septembrī. "Pilcene" paredzēta līdz 30 zēniem vecumā no 15 līdz 18 gadiem.

Problēmas skolā atklājās pēc tam, kad negaidot tajā ieradās izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns un atklāja, ka skolā darbi nenotiek, dokumentācijā ir "haoss", bet skolas direktore nespēj neko paskaidrot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!