Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Raķešu artilērijas sistēmu HIMARS iegāde Latvijai šobrīd ir līguma sagatavošanas procesā, un šī gada pavasarī vai vasarā tas varētu tikt parakstīts, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvis Kaspars Galkins.

Kā portālu "Delfi" pērn oktobrī informēja toreizējais Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), Latvija iegādāsies sešas raķešu artilērijas sistēmas HIMARS, un to aptuvenās izmaksas lēšamas virs 200-300 miljoniem eiro.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Latvija ir iesniegusi pieprasījumu ASV valdībai HIMARS iegādei. Latvija cer, ka HIMARS varētu nonākt mūsu karavīru rīcībā līdz 2025. gadam, tomēr lielais šo ieroču pieprasījums Ukrainā, iespējams, HIMARS piegādi Latvijai varētu palēnināt.

HIMARS sistēma ASV tika izstrādāta 1990. gadu beigās, reaktīvā artilērijas sistēma, izmantojot dažādas raķetes, var sašaut mērķus 70, 150 vai 300 kilometru attālumā. Uz vienas HIMARS platformas ir vieta sešām raķetēm. Tās paredzētas pretinieka artilērijas, pretgaisa aizsardzības sistēmu, bruņumašīnu, apgādes konvoju un citu mērķi iznīcināšanai.

Mobilā platforma, kas ir uzstādīta uz standarta ASV armijas kravas auto, spēj pārvietoties ar ātrumu 85 kilometri stundā, kas ļauj pēc raķešu palaišanas ātri pamest operācijas vietu, pirms to ir identificējis pretinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!