Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas iedzīvotāji laikā no 21. līdz 28.novembrim HIV testēšanas nedēļas laikā 25 dažādās vietās aicināti veikt anonīmu bezmaksas HIV eksprestestu, portāls "Delfi" uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Ar plašāku informāciju par testa veikšanas kārtību un testa norises vietām var iepazīties SPKC mājas lapā www.spkc.gov.lv, kā arī rakstam pievienotajā uzskates materiālā.

Pašlaik visbiežāk HIV konstatēts jauniem heteroseksuāliem cilvēkiem. Tiesa gan, SPKC speciālisti uzsver, ka drošs par veselību var būt tikai tas, kurš zina savu HIV statusu. Cilvēkiem, kuriem raksturīga riskanta uzvedība, HIV tests būtu jāveic regulāri.

HIV infekcijas paaugstināta riska grupā ir cilvēki, kuriem ir bijis sekss bez prezervatīva ar vairākiem partneriem; ir bijis sekss bez prezervatīva ar partneri, kuram bijuši vairāki citi partneri; ir bijis sekss bez prezervatīva ar partneri, kurš iepriekš lietojis vai šobrīd lieto injicējamās narkotiskās vielas; paši lietojuši vai šobrīd lieto injicējamās narkotiskās vielas; ir bijis kontakts ar svešām asinīm, piemēram, negadījuma vai traumas gadījumā.

HIV tests jāveic arī grūtniecēm – testu veikt topošā māmiņa tiek nosūtīta pirmajā grūtnieces aprūpes vizītē.

Lai pārbaudītu vai cilvēks nav inficējies ar HIV, sākotnēji tiek veikts eksprestests, kura laikā tiek ņemts asins paraugs no pirksta, lai noteiktu, vai pacients ir slims vai vesels. Procedūra ilgst vidēji 30 minūtes, pēc analīžu rezultāta saņemšanas iespējams saņemt speciālista konsultāciju.

Eiropā vismaz katrs trešais no 2,3 miljoniem HIV inficēto nezina, ka saslimis. Pusei no šiem cilvēkiem HIV tiek diagnosticēts novēloti un vēlu tiek sākta ārstēšana. Laikus veikta HIV infekcijas diagnostika ir svarīga arī tāpēc, lai no inficēšanās pasargātu līdzcilvēkus.

Latvijā no 2014.gada sākuma līdz 1.oktobrim reģistrēti 250 jauni HIV infekcijas gadījumi. Kopējais Latvijā reģistrētais HIV infekcijas gadījumu skaits kopš 1987.gada līdz 2014.gada 1.oktobrim ir 6117. Plašāka informācija par HIV infekcijas izplatību Latvijā pieejama SPKC mājas lapā.

Video - kā notiek eksprestests.

HIV testa norises laiki un vietas Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!