Bijušais Krievijas oligarhs un politieslodzītais Mihails Hodorkovskis uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins Latviju izmanto, lai saglabātu varu Krievijā. To viņš atzina intervijā LTV raidījumam "de facto".

"Viss, ko dara Putins, ir veltīts vienam mērķim – varas saglabāšanai Krievijā. Ekonomiskā situācija ir nelabvēlīga, valsts pārvaldes kvalitāte zema, un ir nepieciešams novērst tautas uzmanību ar ārējiem konfliktiem. Putins meklē šādu konfliktu punktus. Viens no tiem ir Baltijas valstis," klāstīja Hodorkovskis.

Opozicionāra ieskatā, demokrātiska Krievija potenciāli varētu izveidot draudzīgas attiecības ar Eiropas Savienību, pat panākt brīvu preču un darbaspēka kustību: "Atšķirības saglabāsies, bet cilvēki spēs ciemoties viens pie otra, brīvi pārvietot kapitālu, izvēlēties dzīvesvietu. Ceru, tas notiks mūsu dzīves laikā".

Pirms nedēļas Hodorkovskis nodibināja tautas kustību "Atklātā Krievija" - viņš cer pilsoņus no visas Krievijas iesaistīt demokrātiskas valsts nākotnes plānošanā. Tiesa gan, Hodorkovskis neplāno cīnīties ar esošo režīmu, bet gan sagaida, ka Putins pats noliks pilnvaras.

"Man liekas, ka Putins apzinās sakrājušās problēmas un to, ka mūsu valsts krīze ir sistēmiska, to nevar atrisināt ar sīkām pārbīdēm. Pagaidām viņš meklē citu izeju, bet pēc 2018. gada pārliecināsies, ka vienīgais risinājums ir šī režīma demontēšana. Bet pats viņš ar to nodarboties nespēs. Es paļaujos uz Putina apdomību. Citi, mazāk patīkami režīma nomaiņas scenāriji arī eksistē, bet cerēsim, ka viss notiks gludi," teica Hodorkovskis.

Tāpat viņš atklāja, ka nevēlas redzēt Putinu uz apsūdzēto sola – gadījumā, ja Krievijas prezidentam piedāvātā amnestija nozīmētu, ka Putins miermīlīgi noliktu varas grožus un neliktu citiem aizstāvēt savu varu ar ieročiem rokās.

Bijušais oligarhs arī pauda pārliecību, ka Putins no viņa baidās un viņa kustība Krievijas pilsoņiem varētu demonstrēt, ka valsts pārvalde iespējama arī demokrātiskā veidā.

Hodorkovskis neizslēdz, ka Krievijas vadība gribētu no viņa atbrīvoties. "Mēs zinām, ka daudzi cilvēki, kas pretstatīja sevi mūsdienu režīmam, mira vardarbīgā nāvē. Anna Politkovska, Natalja Estemirova, Boriss Ņemcovs, Gaļina Starovoitova," viņš atgādina, taču piebilst, ka nejūt bailes.

"Droši vien, mana dzīve sanākusi tāda, ka šādas cilvēkam raksturīgas bailes un ieradums domāt par briesmām vienkārši "atmirušas"," norāda Hodorkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!