Foto: PantherMedia/Scanpix
SIA "Homburg Zolitude" Talsu rajona tiesā iesniegusi blakussūdzību civillietā, kas ierosināta saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, portālam "Delfi" apstiprināja uzņēmam sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Talsu rajona tiesa 16. novembrī lēma izbeigt tiesvedību vienā no Zolitūdes traģēdijas civillietām daļā pret atbildētājiem "Maxima Latvija" un "Tineo". Prasība bija iesniegta pret "Maxima Latvija", "Tineo" un SIA "Homburg Zolitude" par bezdarbību, kas izraisījis smagas sekas. Tajā tika lūgts piedzīt morālā kaitējuma kompensāciju. Iepriekš saistībā ar šo civillietu prasītāja puse tiesā iesniedza pieteikumu, kurā lūgts izbeigt tiesvedību daļā pret "Maxima Latvija" un "Tineo".

Tiesa blakussūdzību ir pieņēmusi izskatīšanai. Vaicāta, vai līdzīgas blakussūdzības tiks iesniegtas arī citās civillietās, uzņēmuma pārstāve sacīja, ka katrā konkrētā gadījumā un civillietā lēmums par blakussūdzības iesniegšanu vai arī citām darbībām tiks pieņemts atsevišķi.

Jau iepriekš ziņots, ka "Maxima Latvija" ar daļu no Zolitūdes traģēdijā cietušajiem panākusi vienošanos, kas attiecas arī uz uzņēmumu "Tineo". Vienošanās paredz, ka katra bojā gājušā ģimene saņems 100 000 eiro.

Blakussūdzības iesniegšanu par Talsu rajona tiesas lēmumu uzņēmuma pārstāve skaidroja ar to, ka visu civillietu pamatā ir pārmetumi par trauksmes signalizācijas ignorēšanu, evakuācijas neveikšanu, nedrošu preču tirdzniecību un pārkāpumiem darba drošībā. "Maxima" un "Tineo" no tiesvedības izstājās, bet šie pārmetumi saglabāti kā prasības pamats. Tāpat arī tiek prasīta kompensācijas solidāra piedziņa, kas principā nav iespējama, ja lietā ir viens atbildētājs.

Līdz ar to ir radusies situācija, ka tiek mēģināts uz "Homburg Zolitudi" attiecināt tādus pārmetumus, kas līdz šim tika attiecināti uz citām personām. Šāds pavērsiens nav uzskatāms par tiesiski pieļaujamu, tādēļ "Homburg Zolitude" ir izmantojusi savas likumā paredzētās tiesības un iesniegusi šo blakus sūdzību par tiesvedības izbeigšanas lēmumu.

Uzņēmumā arī norāda, ka nevar nepamanīt, ka pēdējā laika publiski izskanējusī informācija par šīm kompensācijām un izlīgumiem neviļus rada iespaidu par centieniem piespiest atbildētājus par katru cenu piekrist kompensāciju izmaksai neatkarīgi no katra konkrētā atbildētāja juridiskās pozīcijas vērtējuma.

"Katra persona, tajā skaitā "Maxima" un "Tineo", protams, var darīt kā vēlas, tomēr "Homburg Zolitude" pakļaušanos šādam spiedienam uzskata par principiāli nepieņemamu un ir gatava aizstāvēt savu pozīciju visās nepieciešamajās tiesu instancēs gan Latvijā, gan ārpus tās robežām," blakussūdzības iesniegšanas iemeslus izklāstīja pārstāve.

Runājot par apgalvojumiem, ka "Homburg Zolitudes" blakus sūdzības iesniegšana varētu kavēt kompensāciju izmaksu, uzņēmumā atgādina, ka vienošanās starp "Maximu" un prasītājiem tam nav zināma. Uzņēmumā arī skaidro, ka pie šādiem apstākļiem ir nekorekti pārmest, ka "Maxima" un prasītāji nevar izpildīt noslēgtās vienošanās, tādēļ ka "Homburg Zolitude" realizē savas likumā paredzētās tiesības.

Vēl uzņēmuma pārstāve uzsvēra, ka "nevar nepamanīt arī zināmu pretrunu vismaz publiski pieejamajā informācijā, kad no vienas puses šīs kompensācijas tiek pozicionētas kā "atbalsta maksājumi" jeb "dāvinājumi", bet, no otras puses, tajā pašā laikā to izmaksa tiek sasaistīta ar konkrētiem pavērsieniem civilajās tiesvedībās, kas tomēr liek domāt, ka šīs izmaksas ir nekas cits kā kompensācijas noslēgtu izlīgumu ietvaros".

Prasītāju pārstāvis Adis Gobzems portālam "Delfi" saistībā ar iesniegto blakus sūdzību gan pauda atbildētājiem pretēju viedokli, norādot, ka blakus sūdzība pēc būtības neko nevarot mainīt, taču varot novilcināt maksājumus par dažiem mēnešiem.

Advokāts stāstīja, ka šādu rīcību no viņa oponentu tiesā puses varētu traktēt kā centienus nepieļaut uzsākto naudas izmaksu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, piemetinot, ka iepriekš "Homburg Zolitude" tiesā iesniegusi vairākus blakus sūdzības lūgumus par tiesvedību izbeigšanu, kurus tiesa noraidījusi.

"Manuprāt, "Homburg Zolitude" un jo īpaši – "Homburg Zolitude" advokātu Laura Rasnača un Aivara Blūmiņa, un Rīgas apgabaltiesas tiesneses un advokāta Blūmiņa dzīvesbiedres Līgas Blūmiņas rīcība ir nepieņemama un cietsirdīga, jo visvairāk no vienošanās apstrīdēšanas cietīs tieši traģēdijā bojāgājušo ģimenes, kas parakstījušas vienošanos. Vēl jo vairāk, būšu arī neizpratnē par tiesas lēmumu pieņemt šādu vienošanās apstrīdējumu, jo minētais nekādi nav attiecināms uz "Homburg Zolitudi", tādējādi šī "Homburg Zolitude" rīcība ir tikai mēģinājums vilkt garumā naudas izmaksu procesu cietušo ģimenēm. Tika ieguldīts liels un ilgs darbs sarunu procesā ar "Maxima Latvija", lai panāktu vienošanos, kas pieņemama abām pusēm, tādēļ ir ļoti skumji, ka ģimenēm atkal ir jāiet cauri šādam nevajadzīgam procesam," uzsvēra Gobzems.

"Tas, ko "Homburg Zolitude" ar savu rīcību var panākt – pagarināt cilvēku ciešanas par dažiem mēnešiem, taču es darīšu visu, lai šis apstrīdējums pēc iespējas mazāk ietekmētu cietušo ģimenes un tās pēc iespējas ātrāk saņemtu "Maxima Latvija" piedāvāto atbalstu," pauda cietušo pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!