Foto: LETA
Nekustamo īpašumu projektu attīstītāja SIA "Homburg Zolitude" šodien ir nosūtījusi vēstuli, gan atbildot Rīgas domes īpašumu departamenta Īpašumu iegādes un perspektīvās attīstības pārvaldei, gan atkārtoti vēršoties pie Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S), aicinot uz tikšanos, kurā pārrunāt saistībā ar nekustamo īpašumu Rīgā, Priedaines ielā 20, līdz šim pieņemtos lēmumus, kā arī tālāko rīcību ar šo nekustamo īpašumu, informē uzņēmums.

"Homburg Zolitude" vērš pilsētas mēra uzmanību uz to, ka uzņēmums daudzkārt ir paudis vēlmi sadarboties ar Rīgas domi un nonākt pie abām pusēm, kā arī sabiedrībai pieņemama risinājuma. Tomēr līdz šim uz uzņēmuma aicinājumiem uz konstruktīvu dialogu Rīgas dome nav atbildējusi, tā vietā paužot savu nostāju un nākotnes ieceres par nekustamā īpašuma tālāko likteni tikai caur medijiem.

Vienīgā tikšanās ar Rīgas domes priekšsēdētāju notikusi 15.maijā, kad izskanēja priekšsēdētāja iniciatīva par potenciālu nekustamo īpašumu maiņas darījumu. Tomēr tālākās domes darbības raisa neizpratni un nesaskan ar 15.maija sanāksmē runāto, norāda "Homburg Zolitude".

Tostarp minams gan Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas lēmums atzīt daudzdzīvokļu ēku Priedaines ielā 20 par A kategorijas graustu - šāds lēmums nav saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka graustu klasifikāciju, norāda "Homburg Zolitude". Uzņēmums piebilst, ka komisijas sēde tika izziņota kā publisks pasākums ar mediju dalību, taču "Homburg Zolitude" pārstāvjiem, kuri tika uzaicināti uz sēdi un par kuru īpašumu tika lemts, netika dota iespēja paust savu nostāju. Uzņēmuma pārstāvji uzskata, ka šāda rīcība neatbilst labas pārvaldības principiem.

Pēc šī lēmuma saņemšanas "Homburg Zolitude" vērsās pie Ušakova, aicinot priekšsēdētāju uz tikšanos, lai atrisinātu radušās domstarpības. Tāpat "Homburg Zolitude" nosūtīja Ušakovam iesniegumu, apstrīdot komisijas pieņemto lēmumu atzīt daudzdzīvokļu ēku Priedaines ielā 20 par A kategorijas graustu. Diemžēl ne uz uzaicinājumu tikties, ne arī uz apstrīdēšanas iesniegumu domes priekšsēdētāja atbilde nav saņemta.

Savukārt dažas nedēļas vēlāk, 2015.gada 28.jūlijā "Homburg Zolitude" tikai no medijiem uzzināja, ka dome ir vienojusies ar otru nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20 līdzīpašnieku SIA "Tineo" par tā īpašuma daļas dāvinājuma līgumu. Dome par šo līgumu "Homburg Zolitude" nav informējusi.

"Homburg Zolitude" vēstulē Rīgas domes priekšsēdētājam arī uzsver, ka atsevišķas domes amatpersonas maldinājušas medijus un sabiedrību, informējot par īpašuma domājamo daļu sadalījumu pēc tā pārņemšanas no "Tineo". Pēc domes amatpersonu teiktā, tai tagad pieder 70% īpašuma, bet "Homburg Zolitude" - 30%, taču šis apgalvojums ir juridiski nekorekts un neatbilst faktiskajai situācijai.

Visticamāk, maldīgais viedoklis ir izveidojies, jo dome ir ņēmusi vērā 2012.gadā zemesgrāmatā reģistrētu līgumu, kad "Tineo" iegādājās daļu īpašuma Priedaines ielā 20. Tobrīd īpašuma sastāvā bija tikai funkcionējošs tirdzniecības centrs un apakšzemes autostāvvieta, savukārt daudzdzīvokļu ēkas būvniecība vēl nebija sākta.

"Neapšaubāmi dome ir informēta par daudzdzīvokļu mājas izbūvi, kā arī par tirdzniecības centra nojaukšanu. Līdz ar to "Tineo" daļa īpašumā, kuru dome saskaņā ar medijos pieejamo informāciju ir pieņēmusi kā dāvinājumu no "Tineo", ir ievērojami mazāka par 2012.gadā eksistējošo, turklāt "Homburg Zolitude" daļa ir ievērojami pieaugusi, jo dzīvojamās mājas apjoms ir uzbūvēts. Pēc "Homburg Zolitude" aprēķiniem, domes daļa īpašumā nav lielāka kā daži procenti. Turklāt paredzamās izmaiņas kopīpašuma daļu sadalījumā ir norādītas arī abu uzņēmumu ("Tineo" un "Homburg Zolitude") 2012.gadā noslēgtā darījuma līgumā, paredzot, ka blakus tirdzniecības centram tiks būvēta daudzdzīvokļu ēka, kur līdzīpašnieks "Tineo" uzņēmās saistības - sniegt nepieciešamās piekrišanas un saskaņojumus dzīvojamās mājas būvniecības procesam. Rīgas dome, pieņemot dāvinājumu, attiecīgi arī uzņemas tādas pašas saistības kā "Tineo"," norāda ""Homburg Zolitude".

Patlaban Rīgas domes amatpersonu pretrunīgā rīcība liedz "Homburg Zolitude" izvēlēties konkrētu rīcības modeli esošajā situācijā, ko uzņēmums arī norādījis vēstulē domes priekšsēdētājam, aicinot tikties un atrisināt visas radušās neskaidrības. Uzņēmums uzskata, ka iespējami drīzāka konstruktīva situācijas atrisināšana un piemiņas memoriāla izveide, par kura nepieciešamību "Homburg Zolitude" ir pārliecināta jau kopš 2013.gada nogales, ir visas sabiedrības interesēs.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) aģentūrai LETA pastāstīja, ka uzņēmuma vēstule vēl nav saņemta. Viņš sacīja, ka pašvaldības amatpersonas ir gatavas jebkurā laikā un vietā tikties ar "Homburg Zolitude" pārstāvjiem un gadījumā, ja vēstulē būs konkrēts piedāvājums no uzņēmuma, tas uzreiz tiks apspriests.

Burovs arī izteica neizpratni par "Homburg Zolitude" pieeju komunikācijai - sabiedrība joprojām nav sniegusi atbildi ne uz vienu no pašvaldības vēstulēm, kā arī komunicē vien ar mediju starpniecību. "Mēs esam gatavi tikties, bet varbūt tad to vajadzētu sarunāt, nevis paziņot medijos," sacīja Burovs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka uzņēmumam piedāvātajai īpašumu apmaiņas darījuma norisei ir skaidra, ar likumu noteikta kārtība, un uzņēmumam ir jāsniedz nepārprotama atbilde par to, vai tas piekrīt šim darījumam, lai varētu sākties zemesgabalu novērtēšanas process un "Homburg Zolitude" tiktu piedāvāti zemesgabalu varianti. "Procedūra ir skaidra un tiks ievērota," norādīja Burovs.

Burovs arī pauda neizpratni par "Homburg Zolitude" mērķiem, jo uzņēmuma neskaidrā komunikācija notikušās traģēdijas kontekstā jau kļūst neētiska. "Uzņēmums "Maxima" lēma par skaidru rīcību un atdāvināja savas daļas pašvaldībai. Ko vēlas panākt "Homburg Zolitude" šajā situācijā - īsti nav skaidrs," sacīja amatpersona.

Burovs nevēlējās komentēt "Homburg Zolitude" pausto par to, ka pašvaldībai pēc dāvinājuma saņemšanas no SIA "Tineo" patiesībā piederot vien daži procenti no īpašuma traģēdijas teritorijā, gan norādot, ka īpašuma daļu sadalījums ir skaidri redzams zemesgrāmatā.

Visas tikšanās ar "Homburg Zolitude" pārstāvjiem, tāpat kā līdz šim, notiks preses klātbūtnē, norādīja Burovs.

Kā ziņots, Rīgas dome 28.jūlijā pieņēma lēmumu pieņemt dāvinājumā no SIA "Tineo" tam piederošās teritorijas domājamās daļas Zolitūdes traģēdijas vietā.

SIA "Tineo" pieder 70% domājamo daļu no Zolitūdes traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, esošā īpašuma - autostāvvietas laukums, neliela telpa apakšzemes autostāvvietā un teritorija, kurā iepriekš atradās lielveikals.

Kā norādīja SIA "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Svilāns, nekustamais īpašums Priedaines ielā 20 ir "Tineo" un "Homburg Zolitude" kopīpašums. 2012.gadā "Tineo" no "Homburg Zolitude" iegādājās 70% domājamo daļu nekustamā īpašuma Priedaines ielā 20, kas sastāv no 1,03 hektārus liela zemesgabala un tirdzniecības centra. Darījuma summa bija vairāk nekā 4,3 miljoni eiro (3,09 miljoni latu).

"Tineo" un "Maxima Latvija" ir uzņēmumi, kas savstarpēji saistīti ar to galveno akcionāru Neriju Numaviču. Citi īpašnieki, kam caur dažādiem holdingiem pieder "Maxima Latvija" akcijas, ir fiziskas personas, Lietuvas pilsoņi: Žilvins Marcinkevičs, Mindaugs Marcinkevičs, Igns Staškevičs, Gintars Marcinkevičs, Mindaugs Bagdonavičs un Vlads Numavičs.

Jau ziņots, ka uz nākamo Zolitūdes traģēdijas gadadienu traģēdijas vietā plānots izveidot pagaidu memoriālu upuru piemiņai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!