Foto: LETA

"Apgūstot latviešu valodu trīs vai sešus mēnešus un dzīvojot Muceniekos, cilvēki nevar integrēties. Man vajadzēja 10 gadus, lai kļūtu par latvieti un Latvijas pilsoni," trešdien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē, runājot par aktuālo situāciju patvēruma meklētāju uzņemšanā, uzsvēra deputāts Hosams Abu Meri (V).

Deputāts komisijas sēdē klāstīja savu pieredzi. Latvijā viņš ieradās 1993. gadā kopā ar vēl 39 cilvēkiem. Pēc gada palikuši tikai 26, lai gan visām personām vecāki deva naudu dzīvošanai. Kāds neizturējis laika apstākļus Latvijā, kāds nav apradis ar Latvijas kultūru, minēja Abu Meri.

"Ja cilvēki no Grieķijas brauca uz Latviju, vismaz viņiem bija cerība, ka dabūs minimālu darba vietu, lai viņi var pabarot sevi un savu ģimeni, dzīvot un tā tālāk. Bet, ja par cilvēkiem tiešām, kā Iekšlietu ministrija saka, pēc trim vai sešiem mēnešiem neviens vairāk neatbild, izņemot vienu cilvēku – mentoru... Nabadziņam, jāskrien, jāzvana un jāiet pie dzīvokļa īpašnieka lūgt, lai viņu ņem. Protams, nekas nesanāk," kritisks sēdē bija Abu Meri. "Ja man, kamēr es mācos latviešu valodu un integrējos, nav kur ēst, strādāt vai gulēt, protams, es pametīšu valsti. Braukšu uz Vāciju, kur ir liela arābu vai islāma diaspora, kas par mani rūpēsies."

Deputāts aicināja pārstrādāt rīcības plānu patvēruma meklētāju pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā, ja "mēs gribam, lai šie cilvēki te integrējas un strādā". "Mēs runājam par cilvēkiem, kuriem mēs braucām pakaļ un aicinājām. Tad nevajadzēja aicināt no paša sākuma, vajadzēja sākumā teikt Eiropas Savienībai, ka mēs neņemsim nevienu, jo mums nav līdzekļu," pauda Abu Meri.

"Tas ir politisks jautājums, tas nav Iekšlietu ministrijas jautājums. Viņi dara savu darbu. Mums, politiķiem, vajadzētu lemt par to, vai šie cilvēki paliek vai brauc prom," aicināja deputāts.

Ar aktuālo situāciju saistībā ar patvēruma meklētāju uzņemšanu deputātus iepazīstināja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane. Viņa pauda, ka ir apzinātas problēmas attiecībā uz patvēruma meklētāju uzņemšanu, taču ir nepieciešama politiskā griba, lai situāciju uzlabotu un Latvija nepaliktu par bēgļu tranzītvalsti.

Komisijas deputāti sēdes beigās nolēma vērsties pie premjera Māra Kučinska (ZZS) ar lūgumu pārskatīt rīcības plānu patvēruma meklētāju pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā.

Ziņots, ka Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija trešdien sanāca uz pirmo sēdi parlamenta rudens sesijā, lai pārrunātu aktuālo situāciju patvēruma meklētāju uzņemšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!