Foto: Shutterstock
Hronisko slimību saraksts ir orientējošs, pēc kā ģimenes ārstiem vadīties, vērtējot Covid-19 risku pacienta veselībai, portālam "Delfi" norādīja Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda. Vairāki sociālo mediju lietotāji šonedēļ bija neizpratnē par to, ka nākošā prioritārā vakcinējamo cilvēku grupa ir iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, taču konkrēts diagnožu saraksts, kas nosaka, vai pacients tajā iekļaujas, nav.

Lai gan Vakcinācijas projekta biroja pārstāvji publiski jau vairākkārt norādīja, ka vakcinācijas pret Covid-19 temps lielā mērā ir atkarīgs no vakcīnu piegādes apjoma un datumiem, šobrīd tiekot apsvērta iespēja sākt iedzīvotāju ar hroniskām slimībām vakcināciju vēl marta mēnesī, portālam "Delfi" apstiprināja Strazda.

Kāda sociālā medija "Facebook" lietotāja publiski vēstīja, ka viņas draugam, kas sirgst ar aortālo kombinēto sirdskaiti, stenozi, aortas vārstuļa nepietiekamību, ģimenes ārsts esot atbildējis, ka pacients "nav riska grupā, jo, skat sarakstā – tikai sirds asinsvadu sistēmas slimības (sirds išēmiskā slimība, kardiomiopātijas) un smaga hipertenzija!"

Līdzīga diskusija aizsākās arī mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Kā "Delfi" norādīja Starzda, prioritāri vakcinējamo sarakstā iekļautas personas ar šādām smagām un vidēji smagām hroniskām slimībām: ļaundabīgi audzēji; hroniskas nieru slimības; Dauna sindroms; demence un tamlīdzīgas slimības; sirds asinsvadu sistēmas slimības (sirds išēmiskā slimība, kardiomiopātijas); smadzeņu asinsvadu slimības (insulti); aptaukošanās (ķermeņa masas indekss virs 30kg/m2); sirpjšūnu anēmija; cukura diabēts; bronhiālā astma; cistiskā fibroze; smaga arteriālā hipertensija; aknu slimības (t. sk. hepatīti); plaušu fibroze; talasēmija; personas ar imūndeficītu stāvokli (t. sk. HIV infekcija, medikamentoza imūndepresija, onkoloģiskas slimības u. tml.).

Saraksts tika veidots pēc Imunizācijas valsts padomes ieteikuma, norādīja Vakcinācijas projekta biroja pārstāve.

Tiesa, Strazda skaidroja, ka prioritāri vakcinē tos, kam ir tāds veselības stāvoklis (hroniskas slimības un citiem fiziski vai garīgiem traucējumi), kas saistīts ar augstu risku attiecībā uz Covid-19 izraisītiem veselības traucējumiem. "Lēmumu par Covid-19 cilvēka veselībai pieņem ārsts. [..]. Veidojot pierakstu, iespēju robežās tiek ņemts vērā vakcinējamo personu vecums un veselības stāvoklis, priekšroku dodot vecākām personām vai personām ar smagākām hroniskām slimībām, vairākām diagnozēm vai smagākiem veselības traucējumiem," vēstīja Strazda.

Vakcinācijas projekta birojs atgādināja: šobrīd atvērtas ir šādas prioritārās grupas – veselības aprūpes darbinieki, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, seniori vecumā virs 70 gadiem un pacienti, kuriem saskaņā ar ārsta lēmumu nepieciešama nopietna medicīniska manipulācija, tai skaitā augstu izmaksu vai augstas sarežģītības pakāpes operācija. Visas prioritārā grupas var aplūkot šeit.

"Nākošā grupa, ko vērs vaļā vakcinācijai, ir iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, bet tas notiks ar veselības ministra rīkojumu," norādīja Strazda.

Jau vēstīts, ka Latvijā līdz 12. martam kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu saņēmis 72 981 cilvēks, bet abas devas – 18 105 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!