Foto: LETA

Latvijas pilsoņi, kuriem ir tikai personas apliecība jeb ID karte, gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties, saņemot īpašu vēlētāja apliecību, otrdien, 10.jūnijā, vēsta Latvijas televīzijas raidījums "Panorāma".

Aplēses liecina, ka apmēram 25 tūkstoši cilvēku izlēmuši, ka ID karte būs viņu vienīgais personu apliecinošais dokuments.

Pēc dalības Saeimas vēlēšanās parasti pasē iespiež zīmogu, taču ID kartē to izdarīt nevar, tāpēc izlemts izgatavot dizaina ziņā ID kartēm ļoti līdzīgas vēlētāju apliecības, tiem, kuriem nav pases.

Gan pase, gan ID karte šobrīd ir vairāk nekā pusmiljonam Latvijas iedzīvotāju, bet pasei beidzoties derīguma termiņam, gandrīz 25 000 izlēmuši, ka iztiks tikai ar ID karti, un lielākā daļa šo lēmumu pieņēmuši zinot, ka tikai ar šo dokumentu iespēja piedalīties nākamajās Saeimas vēlēšanās būs liegta. "Jāsaka godīgi, ka viņi tiešām to zina. Ja viņi to nezina, mēs viņus par to esam brīdinājuši," raidījumā sacīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Laura Laiva.

PMLP apstiprina, ka daļa cilvēku neinteresē iespēja vēlēt, tāpēc viņi nolēmuši iegādāties visādi citādi pasei līdzvērtīgo ID karti. Daudzi, īpaši reģionos, izšķiras par labu personas apliecībām, jo tās ir divreiz lētākas nekā pases.

Vēlētāja apliecību uz mājām gan nesūtīs, pēc dokumenta būs jāiet pakaļ uz to pašu PMLP nodaļu, kur saņemta ID karte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!