Romas pāvests Jānis Pāvils II otrdien iecēlis bīskapa kārtā prāvestu Vilhelmu Lapeli, BNS informēja Latvijas katoļu kūrijā.
Liepājas diecēzes ģenerālvikārs, Dienvidkurzemes dekāns, Liepājas prāvests un dominikāņu klostera priors Lapelis iecelts par Liepājas diecēzes bīskapa Ārvalda Andreja Brumaņa koadjutoru.

Koadjutors bīskaps uzskatāms par vietējā diecēzes bīskapa palīgu ar pēcteča tiesībām kļūt vēlāk par šīs diecēzes bīskapu.

Lapelis dzimis 1961.gada 30.decembrī Daugavpilī, bijis trešais bērns piecu bērnu ģimenē. Bērnību un skolas gadus pavadījis Zemgales novadā Subatē. Viens no viņa brāļiem Vladislavs ir priesteris dominikāņu ordenī.

Pirms Lapelis dodas uz Arhangeļsku dienēt obligātajā karadienestā 1980.gadā, viņš pagūst iestāties Rīgas katoļu garīgajā seminārā, kur pēc dienesta atgriežas turpināt studijas.

1986.gada 1.jūnijā Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē kardināls Jānis Vaivods viņu ordinē par priesteri. Tajā pašā laikā pagrīdē Lapelis iestājas dominikāņu klosterī, kas tolaik Latvijā darbojas nelegāli.

Lapelis kalpojis vairākās draudzēs - Jelgavā, Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā, Dobelē, Aucē, Liepājā, Talsos, Rīgā.

Vēlāk Rīgā viņš dibina pirmo dominikāņu klosteri Latvijā, kur darbojas par katoļu ģimnāzijas kapelānu. Četrus gadus viņš ir bijis dominikāņu provinces priekšnieks Baltijas valstīs un Baltkrievijā. Savukārt Lietuvas galvaspilsētā Viļņā viņš restaurējis klostera telpas un piedalījies jauna klostera dibināšanā.

Kad 1996.gadā pāvests Jānis Pāvils II nodibina Liepājas bīskapiju ar jaunām robežām, diecēzes bīskaps Brumanis aicina Lapeli kopā ar diviem dominikāņiem pārcelties uz Liepāju un tur nodibināt klosteri. Lapelis Liepājā organizē svētā Dominika klostera celtniecību, ir diecēzes ģenerālvikārs, dekāns un Liepājas un apkārtējo draudžu prāvests.

Lapelis cītīgi sprediķojis daudzās draudzēs, kopā ar brāli priesteri Vladislavu vadot misiju nedēļas Jelgavā, Bauskā, Talsos, Kuldīgā, Ilūkstē, Jēkabpilī, Kalupē un Saldū, kā arī darbojies Rīgas garīgajā seminārā un Katehētu institūtā.

Jaunā bīskapa Lapeļa ordinācija paredzēta šā gada 25.martā Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!