Latvijas alpīnistu grupa nolēmusi iekarot virsotni Padomju Latvija Pamira kalnu grēdā, un oficiāli pārdēvēt to par Latviju, portālam “Delfi” pastāstīja ekspedīcijas organizētāji. Pasākums notiks ar virsotnes pirmkāpēju atļauju.
1960.gadā Latvijas alpīnisti Imanta Egberta vadībā uzkāpa 6218 metru augstā virsotnē Pamira kalnu grēdā, kur līdz tam cilvēks nebija spēris kājau. Lai gan virsotnē, saskaņā ar alpīnisma tradīcijām tika atstāta zīmīte, kur rakstīts, ka tā nosaukta Latvijas vārdā, oficiāli to nosauca par Padomju Latviju.

45 gadus vēlāk šovasar jūlija vidū uz šo pašu kalnu dosies citi Latvijas alpīnisti no kluba "Traverss" Oļega Siļina un Valda Puriņa vadībā, lai uznestu tur zīmi "Latvija" un tā iesāktu arī oficiālu kalna pārdēvēšanu.

Pamira grēdas virsotņu pārdēvēšana jau notikusi vairākkārt. Komunisma smailē uzkāpa tadžiki un pārdēvēja par Ismaila Somoni smaili. Ļeņina virsotne tagad saucas par Čon – To. Tiesa gan, pasaulē šos kalnus joprojām vēl pazīst pēc to iepriekšējiem nosaukumiem. Padomju Latvija nav populārs kalns, tajā pēc pirmkāpējiem uzkāpušas vien desmiti ekspedīciju, jo tas atrodas no piekļūšanas viedokļa grūti pieejamā vietā uz Tadžikistānas un Kirgizstānas robežas, bet tehniski nav grūts, pēc krievu klasifikācijas tam ir 3B grūtības pakāpe.

Līdz ar to ar nosaukuma maiņu iecerēts sākt veidot kalna publicitāti. Alpīnistu grupa uzrakstījusi vēstuli Valsts prezidentei, Latvijas institūtam, kas saistījies ar Ārlietu ministriju. Nosaukuma maiņa vēl būs jākārto starpvalstu līmenī.

Ideja, ka Padomju Latviju jāpārdēvē par Latviju, nelikusi mieru arī 75 gadus vecajam Egbertam Imantam. Viņš 1960.gadā bija 14 cilvēku ekspedīcijas sportiskais vadītājs, bet visas ekspedīcijas galvenais bija Ojārs Pētersons. Lai gan 75 gadus vecā Egberta Imanta fiziskā forma to atļautu, viņš uz Pamiru šoreiz nedosies.

Valdis Puriņš cer, ka ar kāpšanu problēmu nebūs, jo nekā tehniski sarežģīta nav, vienīgi: ja notiek kas neparedzēts, uz ātru palīdzību cerēt velti. Alpīnisti kāps par savu un sponsoru naudu, vienam kāpējam vajadzēs ap 2000 ASV dolāru. Summa ir salīdzinoši neliela, jo vēl darbojas senie kontakti ar vietējiem alpīnistiem. Simboliski, ka Padomju Latviju pārdēvēt dosies jaunās kalnos kāpēju paaudzes pārstāvji, tiesa, jau ar septiņtūkstošnieku pieredzi.

Tūlīt pēc uzkāpšanas Latvijas smailē kluba “Traverss” alpīnisti plāno 30 dienu laikā uzkāpt trīs par septiņiem tūkstošiem metru augstākos kalnos- Ļeņina smailē, Koržeņevskas smailē un Komunisma smailē. Informāciju par abiem projektiem, kas tiks nodota ar satelīttelefona palīdzību, būs iespējams regulāri lasīt portālā “Delfi”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!