Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izveidotajā kartē ir iezīmēti 167 novadi, otrdien Pašvaldību darbību reglamentējošo likumu izstrādes apakškomisijas sēdē informēja ministrijas pārstāvji.
37 pagasti tiek uzskatīti par "problemātiskiem", jo nevēlas iekļauties nevienā novadā.

Kā ziņots, 2005.gada 6.oktobrī RAPLM pašvaldībām nosūtīja vēstuli ar lūgumu izteikt priekšlikumus novadu veidošanai.

Apkopojot saņemtos rezultātus, konstatēts, ka 435 jeb 83% pašvaldību paudušas konstruktīvus viedokļus par vēlmi iekļauties kādā no jaunveidojamajiem novadiem, 37 jeb 7% pašvaldību norādījušas, ka iekļausies kādā no novadiem tikai tad, ja reforma notiks piespiedu kārtā, bet 51 jeb 10% pašvaldību atbildējušas, ka nevēlas iesaistīties nevienā novadā un vēlas turpināt eksistēt patstāvīgi.

Iepazīstinot Saeimas deputātus ar iecerēto novadu karti, RAPLM pārstāvji atzina, ka ir jūtama daudzu pagastu vadītāju pretestība pret novadu veidošanu.

Apskatot novadu karti, deputāti norādīja uz vairākām dīvainībām. Piemēram, Varakļānu novads negrib būt Latgalē, bet vēlas pievienoties Vidzemei. Šī iemesla dēļ Dricēnu pagasts, kas atrodas netālu no Varakļāniem, tomēr izlēmis pievienoties krietni tālāk esošajiem latgaliskajiem Viļāniem.

Tika izteikts viedoklis, ka jaunveidojamajiem novadiem var rasties problēmas ar policijas un ātrās palīdzības izsaukšanu, ja tajos apvienosies pagasti no dažādiem rajoniem. Tādas problēmas jau ir bijušas, piemēram, Siguldas novadā, kuram pievienojās Mores pagasts no Cēsu rajona.

Ministru kabinetā novadu karti paredzēts apspriest šā gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!