Foto: DELFI

Populārākais alkoholiskais dzēriens pērn bijis alkoholiskais kokteilis "Cēsu Džons", populārākā alus šķirne – "Cēsu premium", bet patērētāju iecienītākās cigaretes bijušas "Winston", liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču aprites rādītāji par 2016. gadu.

VID dati liecina, ka otrajā vietā starp populārākajiem patēriņam Latvijā nodotajiem alkoholiskajiem dzērieniem pērn bijis alkoholiskais kokteilis "Cēsu 14%", trešajā vietā bijis dzirkstošais vīns "Bosca", kam seko alkoholiskie kokteiļi "Dins" un "Black balsam". Septītajā vietā ierindots konjaks "Bonaparte", kam seko sidrs "Somersby", devītais populārākais bijis stiprinātais vīns "Agdam", bet desmitajā vietā – degvīns "Arsenič".

Arī 2015. gadā "Cēsu Džons" bijis iecienītākais alkoholiskais dzēriens, otrajā vietā gan bijis dzirkstošais vīns "Bosca", bet trešais populārākais bijis dzirkstošais vīns "Rīgas šampanietis". Tāpat populārāko alkoholisko dzērienu Top 10 bijuši "Dins" un "Black balsam", kurš gan bijis sestajā pozīcijā, nevis piektajā, kā 2016. gadā, jo pērn piektais populārākais bija "Bonaparte". Septītajā vietā aizpērn bija "Cēsu 14%", "kam sekoja sidrs "Fizz", "Agdam", bet desmitais populārākais bija degvīns "Katyusha".

Otrajā vietā starp populārākajām alus markām pērn bijis "Cēsu alus" ražotais "Miezītis", bet trešā populārākā marka bijusi AS "Aldaris" ražotais "Apinītis stiprais". Ceturtā iecienītākā alus šķirne bijusi "Aldara" ražotais "Aldara gaišais", piektajā vietā bijis AS "Cido grupa" ražotais "Lāčplēsis gaišais", sestajā vietā – "Cēsu alus" ražotais alus "Walter", kam seko "Aldara" ražotais "Aldaris 1865", "Cēsu alus" ražotais "Cēsu brūža" alus un "Cido grupas" ražotais "Līvu pilzenes", bet desmitais populārākais bijis AS "Tērvete" ražotais "Tērvetes senču".

2015. gadā vispopulārākā alus marka bijusi "Miezītis", bet pērnā gada līderis "Cēsu premium" bijis otrais populārākais. "Apinītis stiprais" bijusi trešā iecienītākā alus marka arī 2015. gadā. Ceturtais populārākais bijis "Aldara gaišais", kam seko "Līvu pilzenes", "Walter", "Cido grupa" ražotais "Lāčplēsis dzintara", astotais populārākais bija "Cido grupas" ražotais "Optima līnija", devītais – "Lāčplēsis gaišais", bet desmitajā vietā bijis "Cēsu brūža" alus.

Pērn otras populārākās cigaretes pēc patēriņam Latvijā nodotā apjoma bijušas "Philip Morris", trešā populārākā marka bijusi "Marlboro", kam seko "L&M", "LD" un "Chesterfield", bet septītā populārākā cigarešu marka bijusi "Rothmans", kam seko "Caines", "Kent" un "Pall mall".

Salīdzinot ar 2015. gadu, populārāko cigarešu trijnieks nav mainījies. Ceturtās populārākās cigaretes aizpērn arī bijušas "L&M", piektās – "More", kam sekoja "Caines", "Chesterfield", "LD", "Wall Street" un "Kent".

2016. gadā lielākie komersanti pēc patēriņam Latvijā nodotā alkoholisko dzērienu (neskaitot alu) apjoma bija AS "Latvijas balzams", SIA "Prodimpekss loģistikas grupa", AS "Cēsu alus", SIA "Berlat grupa", SIA "Liviko", SIA "Trialto Latvia", SIA "Altia Latvia", SIA "Maxima Latvia", kā arī SIA "Rimi Latvia" un SIA "MV Latvia".

Lielākie komersanti pēc patēriņam Latvijā nodotā alus apjoma pērn bija "Cēsu alus", "Cido grupa", "Aldaris" AS "Tērvetes AL", SIA "Bauskas alus", SIA "Piebalgas alus", kā arī SIA "Duty free Baltics", SIA "Užavas alus" kā arī SIA "Valmiermuižas alus" un SIA "Ritaleks".

Pēc VID datiem, lielākie komersanti pēc patēriņam Latvijā nodotā tabakas izstrādājumu apjoma 2016. gadā bijuši SIA "Philip Morris Latvia", SIA "Baltic Sales network" un SIA "Greis loģistika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!