Foto: LETA

Lielāko Ziemassvētku dāvanu būtu pelnījis Rīgas mērs Nils Ušakovs (S), bet žagarus – 12. Saeimas deputāte Solvitai Āboltiņai (V), liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti

Dati liecina, ka Ušakovam dāvanas šogad pasniegtu daudz mazāk cilvēku nekā pēdējo divu gadu laikā. Turklāt iedzīvotāju atbildes šajā jautājumā atšķiras arī atkarībā no sarunvalodas ģimenē – Ušakovu apdāvinātu 21% krieviski runājošo, bet tikai 1% latviešu.

Respondenti Ziemassvētkos līdzīgi kā pēdējos divus gadus, labprāt apdāvinātu ne tikai Ušakovu (9 %), bet arī Ventspils mēru Aivaru Lembergu (5%), Eiropas Komisijas viceprezidentu Valdi Dombrovski (4%), Valsts prezidentu Andri Bērziņu (3%) un komponistu Raimondu Paulu (3%).

Turklāt šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem diviem gadiem, salīdzinoši liela daļa aptaujāto svētkos sagādātu dāvanas arī Artusam Kaimiņam (3%) un Laimdotai Straujumai (arī 3%). Tiesa, jānorāda, ka 2014.gadā iedzīvotāji daudz biežāk nekā pēdējos divus gadus atturējušies nosaukt cilvēku, kurš būtu pelnījis Ziemassvētku dāvanu (2012.gads: 30%, 2013.gads: 24%, 2014.gads: 41%).

Tikmēr salīdzinoši liela daļa aptaujāto Ziemassvētkos pasniegtu žagaru bunti ne tikai Āboltiņai (11%), bet arī Latvijas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (5%) un Ušakovam (4%).

Žagaru saņēmēju sarakstā minēts arī Dzintars Zaķis (3%), Valdis Dombrovskis (3%) un citi. Jāmin, ka gandrīz puse (48%) respondentu atturējušies nosaukt konkrētu cilvēku.

"Interesantas atbildes ir uz jautājumiem par personībām, kas pelnījušas dāvanas un žagarus. Politika acīmredzami ir tas, kas masu mediju iespaidā respondentiem ienāk prātā – gandrīz pilnībā trūkst mākslinieku, dziedātāju, aktieru, režisoru, rakstnieku vai pat sportistu. Par pēdējiem runājot, ja mani paša atmiņa neviļ, tad 2014. gadā notika Soču olimpiāde, kurā latvieši pat pie medaļām tika. Vai Štrombergs neuzvarēja gandrīz visur, kur vien iespējams. Par to taču varētu kādu dāvaniņu iedot?" koemntējot rezultātus, saka Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers.

"Žagarus arī pelnījuši galvenokārt politiķi (kas gan cits). Arī Putins. Grēkāžu pulciņš skaidrs. Kāpēc ne to radiostaciju, kuras raida briesmīgu mūziku, vadītāji. Vai teātra režisori, kuri iestudē neciešamas izrādes. Ārpus aptaujas rezultātiem palicis arī slavenais pēriena terapeits, kurš visa ada garumā sabiedrībai piespēlējis ne vienu vien aforismu par dzemdi. Bet taisnīguma labad jāpiezīmē, ka dakteris nav minēts arī dāvanu pelnītāju sarakstā," turpina Austers.

Savukārt tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš norāda: "Visbeidzot interesanti un vienlaikus zīmīgi ir tas, ka žagaru topā no pirmajām desmit vietām, septiņās ir tieši partijas Vienotība pārstāvji. Sākot ar Solvitu Āboltiņu pirmajā vietā (11%) un beidzot ar Jāni Junkuru desmitajā (1%). Tā kā žagaru topa Top 10 parādās arī Edgars Rinkevičs un Dzintars Zaķis, tad jādomā, ka šis kolektīvais sniegums lielā mērā ir pēcvēlēšanu notikumu rezultāts. Citādi būtu grūti izskaidrot Vienotības salīdzinoši labos panākumus nupat notikušajās Saeimas vēlēšanās.

"DNB Latvijas barometrs" ir atzīts ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!