Foto: F64
Pagājušajā gadā Valsts darba inspekcija (VDI) saņēma 4609 iesniegumus, no tiem vairāk nekā puse jeb 53% bijušas sūdzības par darba samaksas jautājumiem, liecina VDI apkopotā informācija.

Kā informēja VDI direktors Renārs Lūsis, lielākā daļa sūdzību, kas saistītas ar darba samaksu, bijušas par ilgstošu algas neizmaksāšanu. VDI izskatījusi visus iesniegumus un 624 gadījumos piemērojusi administratīvos sodus par algas neizmaksāšanu.

Ļoti bieži iedzīvotāji sūdzējušies arī par darba līgumiem, tostarp par nereģistrētu nodarbināšanu. Šādas bijušas 19% no visām saņemtajām sūdzībām.

Savukārt 11% iesniegumu bijuši par atbrīvošanu no darba, 4% par darba un atpūtas laiku, 5% par darba aizsardzību, bet vēl 7% par citiem darba tiesību jautājumiem.

Kā skaidro VDI vadītājs, visvairāk sūdzību nākušas no tirdzniecības un būvniecības nozares. Vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā nodarbinātie galvenokārt sūdzējušies par darba laiku, savukārt būvniecībā nodarbinātos biežāk satraukusi darba samaksa un darba līguma neesamība.

Pēc Lūša teiktā, pērn vairāk nekā iepriekšējos gadus uzņēmumi, kuriem tika piemērots administratīvais sods par darba tiesību pārkāpumiem, mēģinājuši "strīdēties" ar VDI. Pērn par minētajiem pārkāpumiem tika piemērots 1791 sods, par 608 no tiem tika saņemtas pārsūdzības. Savukārt administratīvā tiesa pieņēma 110 spriedumus un nolēmumus par VDI izdotajiem administratīvajiem aktiem un 83% uzvaras laurus plūca VDI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!