Foto: Publicitātes attēli

Jēkabpils novada Dunavas pagastā situācija ir kritiska, un vietējie iedzīvotāji stāsta, ka šī gada plūdu līmenis jau ir sasniedzis pagājušā gadsimta lielāko plūdu – 1956. gada plūdu – robežu, portālu "Delfi" informēja Jēkabpils novada pašvaldības pārstāve Ieva Jātniece.

Pirmdien pēc plkst. 10:00 tika slēgts valsts autoceļš Jēkabpils – Dunava – Dviete jau pie Dignājas pilskalna. Tas nozīmē, ka no sabiedriskā transporta kustība ir pārtraukta uz Sudrabkalna, Dunavas, Cukuriņu ciematiem, autobusi kursēs tikai līdz Dignājai, portālu "Delfi" informēja Jēkabpils pašvaldība.

Kopumā Dunavas pagastā ir applūduši vairāk nekā 1500 hektāri, plūdu teritorijā atrodas 39 mājas, kurās kopumā dzīvo 82 pieaugušie un 15 bērni. 26 no šīm mājām ir pilnībā nogrieztas no ārpasaules. Ūdens līmenim paaugstinoties, pirmdien tiek meklēti risinājumi par to, kā izvest mājlopus no applūstošajām teritorijām. Lopus nepieciešams izvest no divām zemnieku saimniecībām, kopumā aptuveni 80 lopus, un šim nolūkam tiks veidoti pontoni.

Iedzīvotājiem applūdušajās mājās tiek piegādāta pārtika, bērni tiek vesti uz skolu. Šos pakalpojumus ar novada pašvaldības finansējumu sniedz Dunavas pagasta iedzīvotājs Andris Stankevičs.

Informāciju par plūdu situāciju novadā, kā arī palīdzību nepieciešamības gadījumā var saņemt, zvanot pa tālruņiem:

Dunavas pagasta pārvaldes vadītājs Andris Baltaruņķis: 29578562
Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Edvīns Meņķis: 26595678
Krustpils novada civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis: 29556842
Jēkabpils novada domes izpilddirektors Jānis Subatiņš: 29126223

Jau ziņots, ka Jēkabpils apkārtnē diezgan strauji ceļas ūdens līmenis, pirmdienas rītā pie Jēkabpils ūdens līmenis bija aptuveni 6 metri. Viskritiskākā situācija ir Dunavas pagastā, kur kopš svētdienas ūdens līmenis cēlies par 16 centimetriem un applūdušas ir vēl vairākas mājas un saimniecības ēkas, kā arī ceļi. Pārtiku un citas nepieciešamās lietas plūdos skarto māju iedzīvotājiem piegādā ar laivām. Pašlaik tiek gaidīta jaunākā informācija par situāciju Baltkrievijā. Tas ir ļoti būtiski, jo ūdens masas atnāks arī līdz Jēkabpilij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!