Foto: Publicitātes foto

Grobiņas novada Robežnieku ciema iedzīvotāji iebilst pret ciema teritorijas pievienošanu Grobiņas pilsētai, kā to pašlaik paredz teritorijas plānojums, pastāstīja pašvaldības nekustamo īpašumu speciāliste Evija Palāce.

Grobiņas novada teritorijas plānojums 2014. līdz 2025. gadam stājies spēkā jau 2013. gada novembrī, un uzreiz pēc tā apstiprināšanas pašvaldība veica adrešu sakārtošanu atbilstoši plānojumā noteiktajam - vairākām apdzīvotajām vietām mainījās statuss, kā rezultātā adresē vairs netika iekļauts viens vai otrs ciema nosaukums. Taču nesakārtots līdz šim palika svarīgākais jautājums – Grobiņas pilsētas robežas korekcija. Tā kā Robežnieku ciems un arī Grobiņas ciems, ko faktiski veido tikai viena iela ar vairākiem nekustamajiem īpašumiem, funkcionāli ir saistīti ar Grobiņas pilsētu, jaunā pilsētas robeža saskaņā ar teritorijas plānojumu ietver arī šos ciemus.

Saskaņā ar spēkā esošo teritorijas plānojumu pilsētai plānots pievienot Robežnieku ciemu, kurā atrodas arī Zāļu iela, kas piekļaujas pilsētas ziemeļaustrumu daļai, un Grobiņas ciemu, kas savienojas ar pilsētu tās rietumu daļā, kā arī atsevišķus zemes īpašumus, kas šķir Grobiņas pilsētu no valsts autoceļa A9 dienvidu daļā. Attiecīgi izmainītos arī Grobiņas pagasta robeža.

Kā atzina Palāce, teritorijas plānojuma tapšanas gaitā šīs izmaiņas tika vairākkārt apspriestas, un tolaik pašvaldība nesaņēma iedzīvotāju iebildes. Atšķirīga situācija izveidojusies pašlaik, kad jautājums par Grobiņas pilsētas robežas koriģēšanu bija nodots publiskajai apspriešanai, lai uzklausītu un iespēju robežās ņemtu vērā iedzīvotāju viedokļus.

Apspriešana noslēdzās 16. martā, un tajā aktīvi iesaistījās Robežnieku ciema iedzīvotāji, tai skaitā vēršoties pašvaldībā ar kolektīviem iesniegumiem. Faktiski visi saņemtie iedzīvotāju viedokļi ir diametrāli pretēji ierosinātajai Grobiņas pilsētas robežas paplašināšanas iecerei. Kā būtiskāko iebildumu iemeslu viņi min zemes kadastrālās vērtības celšanos un ar to saistītajām bažām par pieaugošo nodokļa slogu.

Līdz ar to pašvaldībai nācies secināt, ka vairums Robežnieku ciema iedzīvotāju nevēlas, lai viņu pašreizējā dzīvesvieta būtu pilsētas sastāvdaļa, un, ļoti iespējams, Grobiņas novada domei tuvākajā laikā varētu būt jālemj, vai grozīt teritorijas plānojumu, lai ciema teritorija tomēr netiktu pievienota pilsētai. Kā atzina pašvaldības pārstāve, nākotne rādīs, kā iedzīvotāju vēlme "dzīvot pa vecam" varētu atsaukties uz īpašumu izmantošanas iespējām - dalīšanu, tirgus vērtību un funkcionālo zonējumu -, jo nosacījumi attiecībā uz atļauto teritorijas izmantošanas veidu pilsētā un lauku teritorijā ir atšķirīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!