Foto: Saeimas administrācija
Sabiedriskajā apspriešanā par nacionālā attīstības plāna (NAP) 2014.-2020.gadam sākotnējo redakciju saņemti ne vien priekšlikumi par uzdevumiem, kas būtu jāiekļauj, bet arī kritika par teksta noformējumu un Raiņa citātiem.

Kāds no iedzīvotājiem minējis NAP iekļauto Raiņa citātu "Mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba". Lai gan citāts nodēvēts par jauku un atzinīgi novērtēta cieņa pret dzejnieku, tomēr iedzīvotājs paudis pārliecību, ka citāta izvēle nav tā labākā.

NAP lasītājs vaicā, kāds ir šī citāta mērķis. "Ja tas ir domāts kā motivācija, tad vajadzētu to papildināt ar kādu uzmundrinājumu, piemēram, nebaidīties no lieliem sapņiem," teikts priekšlikumā. Tāpat viņš norāda, ka NAP sākotnējā redakcijā nav skaidrs, kāds ir Latvijas mērķis un kuras nozares tiks atbalstītas.

Cits iedzīvotājs, kas iepazinies ar NAP sākotnējo redakciju, aicina tajā izteikties loģiski un bez virspusējām frāzēm, bet cits norāda, ka aizlēkt caur visai nenoteiktiem saukļiem uzreiz uz detaļām nozīmē iegūt diezgan saraustītu un nepārskatāmu dokumentu.

Savukārt kāds pensionārs norādījis, ka Pārresoru koordinācijas centrs nevar būt NAP autors, jo katram darbam ir jābūt autoram - cilvēkam. Pēc viņa domām, šis darbs ir uzskatāms par anonīmu, tāpēc nemaz nav apspriežams. "Lūdzu, atšifrējiet autorus, to CV un devumu katra paragrāfa tapšanā. Citādi liekas, ka šis sacerējums ir kādam maģistrantam nozagts maģistra darbs," rakstījis sirmgalvis.

Paralēli kritikai iedzīvotāji iesūtījuši arī uzmundrinājumus NAP izstrādātājiem. "Cepuri nost plānotāju priekšā! Atzīstama centība un sirsnīgs darbs," tā plānu raksturojis kāda iedzīvotāja. Tomēr viņa aicina plānu saīsināt un konkretizēt, jo, viņasprāt, labs plāns ir tāds, kas izteiksmē ir vienkāršs un skaidrs. Viņa piedāvā izveidot vairāku līmeņu versijas šim plānam, un vislabākā versija būtu visīsākā - pusotras lappuses garumā.

Tikmēr kādam citam šķiet, ka, lai NAP varētu sekmīgi realizēt un motivēt sabiedrību līdzdarboties, ir jāizveido sabiedriska organizācija tā atbalstam.

Iedzīvotāji arī izteikušies par NAP vadmotīvu - ekonomiskais izrāviens, norādot, ka ņemot vērā pašreizējo situāciju, šis vadmotīvs nebūs pietiekams, lai varētu Latviju reprezentēt starptautiskā līmenī vai vienot valsts iedzīvotājus, stiprinot viņu piederības sajūtu valstij.

Jau ziņots, ka 15.augustā sākās sabiedriskā apspriešana par NAP sākotnējo redakciju, kuras laikā ikviens iedzīvotājs, organizācijas un valsts iestādes varēja sniegt savus priekšlikumus. Kopumā sabiedriskās apspriešanas laikā iesniegti vairāk nekā 1500 priekšlikumi, un ir sākts darbs pie to izvērtēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!