Foto: DELFI
Progresīvā ienākuma nodokļa ieviešana, uzņēmuma padomju un valžu likvidēšana, kā arī valsts monopola ieviešana alkohola tirdzniecībā un naudas maiņas darījumos – šādus priekšlikumus parlamentam ieteikuši iedzīvotāji attiecībā uz šī gada budžeta grozījumiem, kurus Saeima pieņēma 16. jūnijā.

Citu priekšlikumu vidū bijuši ierosinājumu kontrabandas apkarošana un ražošanas attīstīšanai. Savukārt kāda pensionāre rosinājusi samazināt pievienotās vērtības nodokli zālēm un mācību grāmatām, kā arī pārskatīt gāzes tarifus. Savukārt citi iedzīvotāji savos iesniegumos kritizējuši pensiju un pabalstu samazināšanu, kā arī aicinājuši īstenot strukturālās reformas, sakārtojot algu sistēmu valsts pārvaldē.

Kopumā viedokli izteikuši 184 cilvēki, portālu „Delfi” informēja Saeimā.

Vairāki priekšlikumi ir vai bija aktuāli arī valdībai. Piemēram, vēl joprojām valdība par savām prioritātēm min strukturālās reformas, kā arī ekonomikas sildīšanu, kas ietver ražošanas attīstību. Jau pieņemto budžeta grozījumu kontekstā bija arī lemts par daudz diskutēto pabalstu un pensiju samazināšanu, kā arī valsts un pašvaldības kapitālsabiedrību padomju likvidāciju. 11. jūnijā notikušajā valdības ārkārtas sēdē – uz vienu dienu – pavīdēja arī diskusija par progresīvā ienākuma nodokļa ieviešanu, ko gan pati valdība noraidīja. Savukārt jautājums par monopola izveidi alkohola tirdzniecībā un naudas maiņas tirgū nekad nav bijis ministru darba kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!