Foto: F64
Latvijas iedzīvotāji visvairāk uzticas armijai - kopumā 65%, bet vismazāk - tikai 6% - paļaujas uz politiskajām partijām, liecina šodien preses konferencē "TNS Latvia" projektu vadītāju Daces Zolbergas un Intas Priedolas prezentētais sabiedriskās domas aptaujas "Eirobarometrs 74" ziņojums.

2010.gada rudenī veiktajā pētījumā secināts, ka uzticība armijai kopš pagājušā gada pavasara datiem ir pieaugusi par 21%.

Joprojām zemi uzticības rādītāji ir valdībai un Saeimai, uz kurām paļaujas attiecīgi 20% un 15% cilvēku, tomēr jāatzīmē, ka kopš 2010.gada pavasara uzticēšanās valdībai ir pieaugusi par 7% un Saeimai par 9 procentu punktiem.

Starp vietējām varas institūcijām augstāka uzticēšanā vērojama tieslietu sistēmai, sasniedzot 36%, kopš 2009.gada rudens palielinoties par 10%, kas, visticamāk, saistīts ar Satversmes tiesas labvēlīgajiem spriedumiem prasībās par iedzīvotāju sociālo tiesību aizskārumu, vēsta šodien prezentētais "Eirobarometra" nacionālais ziņojums par Latviju.

Uzticība policijai pieauga no 31% pavasarī līdz 45% rudenī, tomēr jāņem vērā, ka aptauja veikta pirms janvāra asiņainajiem notikumiem Jēkabpilī, kur policisti piedalījās bruņotā laupīšanā.

Joprojām Latvijas iedzīvotāji biežāk uzticas medijiem nekā valsts varas institūcijām, jo uz televīziju paļaujas 62%, bet uz radio - 58% aptaujāto. Tajā pašā laikā presei un internetam uzticas salīdzinoši mazāk - 42% un 44% - Latvijas iedzīvotāju.

Eiropas Savienībai (ES), Apvienoto Nāciju Organizācijai un mazajiem un vidējiem uzņēmumiem uzticība variē no 50% līdz 55%, bet arodbiedrībām, lielajiem uzņēmumiem un reliģiskajām organizācijām - no 38% līdz 43%.

Kā ziņots, Latvijā pusgada laikā par 10 procentpunktiem pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kas uzticas ES, sasniedzot 50% aptaujāto atbalstu, liecina sabiedriskās domas aptaujas "Eirobarometrs 74" ziņojums.

Salīdzinot ar 2010.gada pavasari, par 5 procentpunktiem pieaugusi arī uzticēšanās Eiropas Komisijai (EK), un šai institūcijai Latvijā uzticas 42% iedzīvotāju.

Latvijas iedzīvotāji ES un citām starptautiskajām institūcijām uzticas vairāk nekā valsts valdībai, parlamentam un politiskām partijām, taču pēdējā pusgada laikā palielinājusies uzticēšanās arī vietējām varas iestādēm, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Latvijas iedzīvotāji turklāt salīdzinoši biežāk nekā vidēji Eiropā labprāt redzētu ES iesaistīšanos dažādu valstiski svarīgu jautājumu risināšanā. Pēdējā pusgada laikā, piemēram, no 57% līdz 64% palielinājies Latvijas iedzīvotāju atbalsts ES iesaistīšanai tāda jautājuma risināšanā kā cīņa ar bezdarbu.

"Eirobarometra 74" ziņojumā analizēts arī valsts dalības ES vērtējums, valsts un ES attīstības virzības novērtējums un citi ar valsts dalību ES saistīti jautājumi. "Eirobarometra" aptauja Latvijā notika no 2010.gada 12.novembra līdz 28.novembrim, un tās laikā tika aptaujāti 1003 Latvijas pilsoņi, kas vecāki par 15 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!