Foto: Latvijas armija
Iedzīvotāju informēšanai par rīcību ārkārtas gadījumos varētu piešķirt 55,6 tūkstošus eiro, liecina valdības protokollēmuma projekts.

Reaģējot uz Saeimas Pieprasījumu komisijas vēstuli, Iekšlietu ministrija (IeM) ziņojumā valdībai min, ka būtu nepieciešams turpināt esošās iestrādes un atkārtoti izplatīt jau sagatavotu materiālu iedzīvotājiem par rīcību ārkārtas gadījumos.

Informatīvo materiālu izplatīšanas izmaksas, atkarībā no izplatīšanas veida, ir līdz pat 144,4 tūkstošiem eiro (ar pievienotās vērtības nodokli), lēš IeM.

Tomēr saskaņā ar IeM ziņojumu pašlaik ne ministrijai, ne Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, kas vada, koordinē un kontrolē civilās aizsardzības sistēmas darbību, valsts budžetā nav paredzēts finansējums informatīvo materiālu sagatavošanai.

Līdz ar to ministrija rosina materiālus piedāvāt elektroniski, tos izvietojot valsts iestāžu mājaslapās, bet iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā tos varētu izdrukāt.

"Iedzīvotājiem, kuri nelieto internetu, būtu jānodrošina iespēja informatīvo materiālu izdrukāt, piemēram, publiskajās bibliotēkās vai pašvaldību informācijas centros," piebilst IeM.

Valdība plāno noteikt, ka materiālus par rīcību ārkārtas gadījumos izplatīs valsts un pašvaldību institūcijas, bet atbildīgā par bukletu un informatīvo plakātu izgatavošanu un sadalīšanu būs IeM.

Ministrijai plānots uzdot iesniegt valdībā rīkojuma projektu par līdzekļu piešķiršanu ne vairāk kā 55,6 tūkstošu eiro apmērā, lai nodrošinātu bukletu un plakātu izgatavošanu iedzīvotājiem par rīcību ārkārtas gadījumos.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai būs jāorganizē bukleta satura un banera ievietošanu pašvaldību mājaslapās, bet Valsts kancelejai - valsts iestāžu mājaslapās.

Valdība IeM ziņojumu skatīs 30. jūnijā.

Jau vēstīts, ka IeM sagatavojusi iedzīvotājiem paredzētu ieteikumu projektu, kurā ir norādīta informācija, kā rīkoties kara gadījumā.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir sagatavojis savu bukleta projektu, kurā mazākā apmērā izskaidrota informācija par rīcību ārkārtas situācijā, taču tajā atšķirībā no IeM sagatavotās informācijas nav minēti vārdi "karš" vai "bruņots konflikts".

Abus projektus marta vidū skatīja Saeimas Pieprasījumu komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!