Foto: F64

Televīzijas raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots otrdien Saeimā iesniedza iniciatīvu "Fotoradari 15+", ko atbalstījuši vairāk kā 10 000 Latvijas iedzīvotāju un kas paredz ar fotoradariem fiksēt tikai tos ātruma pārkāpumus, kas par vairāk kā 15 kilometriem stundā pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, portālu "Delfi" informēja Timrots.

Iniciatīvu portāla "ManaBalss.lv" atbalstījuši 10 000 pilsoņu un tagad Saeimai būs jālemj par tās izskatīšanu. Ieceres autori piedāvā noteikt, ka ātruma pārkāpumus līdz 15 kilometriem stundā turpmāk kontrolētu ceļu policisti, kuri, izvērtējot katru konkrēto gadījumu - pārkāpuma bīstamību atkarībā no tā izdarīšanas vietas, personas sodāmību un citus atbildību mīkstinošos vai pastiprinošos apstākļu, var pieņemt objektīvu un pamatotu lēmumu.

Izvērtējot normatīvo regulējumu, juridiskā biroja "Ieva Broka & partners" juristi kolektīvajā iesniegumā rosina grozīt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa  pantu "Braukšanas ātruma, distances un intervāla neievērošana". To ieteikts papildināt ar normu, kas precizē naudas soda piemērošanas gadījumus, kad atļautā braukšanas ātruma pārkāpumu par vairāk kā 15 kilometriem stunda fiksē fotoradars. 

 
Timrots norāda, ka tagad  ir īstais brīdis salikt lietas pa plauktiņiem - iepriekšējā privāta partnera "Vitronic" fotoradari uz ceļiem "vairs nenerro autovadītājus, savukārt līdz jaunai kārtībai vēl laiks". "Tāpēc šis brīdis jāizmanto, lai uzzīmētu spēles laukumu un izdomātu visiem saprotamus noteikumus - kas konveijeriem jeb fotoradariem, kas - cilvēku darbam," norāda Timrots.

Timrots uzsver, ka raidījums "Zebra" nekādā veidā neatbalsta ātruma pārsniegšanu uz ceļiem, bet aicina "sistēmu padarīt cilvēciskāku, visiem saprotamu un pats galvenais, lai tā uzlabotu satiksmes drošību".

Jau ziņots, ka ar valsti privātā partnerības projektā uz ceļiem fotoradari darbību sāka 2011.gada 21.novembrī. Taču uzņēmums nespēja pildīt līgumā noteiktās saistības, un valsts nolēma līgumu lauzt un arī neatpirkt komersanta fotoradarus, tostarp arī tādēļ, ka daļai no tiem bija beidzies ekspluatācijas termiņš.

Šobrīd uz ceļiem ātrumu kontrolē policijas ekipāžas. Tiek runāts, ka fotoradari uz ceļiem atkal būs, taču šoreiz - bez privātā partnera. Tiesa, nav zināms, kad tos atkal varētu ieviest.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!