Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielbritānijas Zāļu un veselības aprūpes produktu aģentūra ir izplatījusi paziņojumu ar aicinājumu cilvēkiem, kuri varētu būt iegādājušies nereģistrētu produktu "GcMAF "First Immune"" internetā vai citos valsts iestāžu neuzraudzītos resursos, nekavējoties vērsties pie sava ārsta.

Zāļu valsts aģentūras sabiedrisko attiecību vadītāja Egita Diure pastāstīja, ka produkts "GcMAF "First Immune"" tika pārdots dažādās tīmekļa vietnēs Eiropā, tāpēc Eiropas valstu pacienti varētu būt iegādājušies šo produktu.

"GcMAF "First Immune"" ir asins produkts, kas tiek pozicionēts kā zāles, kas ārstē dažādas saslimšanas, tostarp audzējus, HIV un autismu. Cilvēkiem, kuri iegādājušies šo produktu, noteikti nekavējoties ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta un jāatsaucas uz šo paziņojumu. Lielbritānijas aģentūra uzsver, ka pastāv bažas, ka saražotie un nelikumīgi izplatītie produkti ir piesārņoti.

Šie produkti var izraisīt nopietnus draudus cilvēka veselībai. Produkts "GcMAF "First Immune"" nav reģistrēts kā zāles, un tā kvalitāte, drošība un efektivitāte nav pārbaudīta. Cilvēki nedrīkstētu sākt ārstēšanos ar šiem specifiskajiem produktiem. Tomēr noderīgākais padoms šajā situācijā ir neiegādāties zāles internetā no nereģistrētām aptiekām, jo nekad nevarat zināt, kas tiks saņemts.

Zāļu valsts aģentūra aicina arī Latvijas iedzīvotājus neiegādāties zāles internetā un vienmēr veselības traucējumu gadījumā vērsties pie sava ārsta. ZVA atgādina, ka tādu zāļu lietošana, kas nav reģistrētas un kuru drošība, efektivitāte un kvalitāte nav pārbaudīta, rada nopietnu risku pacientu veselībai.

Atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem tikai tām aptiekām, kuru licencēs ir norādīts speciālais darbības nosacījums - bezrecepšu zāļu izplatīšana, izmantojot tīmekļa vietni -, ir atļauts ar interneta starpniecību izplatīt bezrecepšu zāles. Latvijā patlaban ir sešas šādas licencētas aptiekas, aptieku saraksts ir pieejams Zāļu valsts aģentūras mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!