Foto: stock.xchng
Sarunas starp Ķekavas novada domē jaunievēlētajiem deputātiem par koalīcijas izveidi šodien tomēr vēl nav noslēgušās, pastāstīja domes deputāts Neils Kalniņš (JKP).

Viņš norādīja, ka patlaban vēl norisinās koalīcijas izveides process, jo ir "ļoti daudz lietu, kas vēl jāizdara". Deputāts prognozēja, ka sarunas varētu noslēgties trešdien, 2.augustā.

Taujāts, kādi iespējamie koalīcijas varianti sarunu procesā ir izskanējuši, Kalniņš sacīja, ka potenciālā koalīcija būs plaša, lai nodrošinātu stabilitāti nākamajiem četriem gadiem. "Šobrīd nav problēmu, bet ir daudzi svarīgi jautājumi, kuri jāizrunā potenciālo partneru starpā, lai veidotu kopīgu izpratni par darāmajiem darbiem," skaidroja politiķis.

Viņš sacīja, ka trešdien koalīcijas partneri plāno nākt klajā ar kopīgu paziņojumu medijiem.

Arī Ķekavas novada domes deputāts Valts Variks ("Vidzemes partija") apstiprināja, ka koalīcijas veidošanas process vēl nav noslēdzies. Viņš pauda viedokli, ka koalīcijas veidošanu vajadzētu uzņemties tiem deputātiem, kuri visvairāk dominē jaunajā domes sasaukumā.

Savukārt līdzšinējais pašvaldības vadītājs Andis Damlics ("Reģionu alianse") pastāstīja, ka nepiedalās koalīcijas veidošanas sarunās. Viņš gan pauda interesi par to, kāds varētu būt sarunu rezultāts.

Kā ziņots, Kalniņš iepriekš prognozēja, ka Ķekavas novada domes jaunievēlētie deputāti šodien varētu noslēgt sarunas par koalīcijas izveidi. Nedēļas vidū viņš sacīja, ka šodien notiks kopīgas sarunas starp visiem potenciālajiem partneriem. Līdz šodienai arī bija plānots pabeigt izstrādāt kopīgu darbības plānu turpmākajiem gadiem.

Pēc JKP politiķa stāstītā, aktīvās sarunās par koalīcijas izveidi aizvien netiek iesaistīts līdzšinējais pašvaldības vadītājs Damlics un vēl daži citi deputāti. "Tie, kas ir slikti uzvedušies, - ar tiem mēs turpināsim nesadarboties," pauda politiķis. Viņš gan atturējās atklāt, ar kuriem deputātiem un politiskajiem spēkiem paredzēts noslēgt sadarbību.

"Droši vien, ka tas nebūs tikai viens cilvēks, ar ko būs ierobežota sadarbība," jau iepriekš atzina Kalniņš, uzsverot, ka vienošanās notiks ar tiem, kas savās programmās ietvēra līdzīgus redzējumus par Ķekavas novada attīstību.

JKP, kas uzņēmusies līdera lomu domes koalīcijas veidošanas sarunās, atklājusi, ka mēra amatam varētu virzīt kādu no trim kandidātiem - Viktoriju Bairi, Andri Ceļmalnieku vai Kalniņu.

Līdzšinējais Ķekavas novada mērs Damlics atzina, ka "kārtis [jaunās domes veidošanā] ir JKP rokās", uzsverot, ka šis politiskais spēks vēl pirms atkārtotās balsošanas uzsvēra vēlmi vadīt domi. Damlics gan norādīja, ka, viņaprāt, JKP trūkst izpratnes par darba organizēšanu domē.

Kārtējā domes sēde notiks 9.augustā, taču tajā nav plānots izskatīt jautājumus par amatu sadalījumu jaunajā domes sastāvā.

Kā ziņots, ar līdzšinējo mēru Damlicu JKP Ķekavas novada domē negrib sadarboties tāpēc, ka viņš vēlas rekonstruēt novada teritorijā esošo Pļavniekkalna sākumskolas ēku, neparedzot tajā, pēc Kalniņa domām, pietiekami daudz jaunu skolēnu vietu. Pret Pļavniekkalna skolas rekonstrukcijas ieceri dedzīgi iestājas skolas padome, kuru vada Kalniņš.

Ķekavas novadā pašvaldības vēlēšanu atkārtotajā balsojumā uzvarēja JKP, kas ieguva piecus deputātu mandātus. Pa diviem deputātu krēsliem ieguva Latvijas Zemnieku savienība, "Gods kalpot mūsu Latvijai" un līdzšinējā mēra Damlica pārstāvētā "Reģionu alianse", kā arī partiju apvienība, kurā ietilpst "Vienotība", "Politiskā partija Izaugsme" un "Latvijas attīstībai". Savukārt pa vienam deputāta mandātam Ķekavas novada domē ieguva Latvijas Zaļā partija, "Saskaņa", "Vienoti Latvijai" un Vidzemes partija. Līdz ar to kopumā domes 17 deputātu krēslos sēdīsies deviņu dažādu sarakstu pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!