Foto: LETA

Ilgtermiņa izglītības konsorcijs "Iekšējās drošības akadēmija" (IDA), ko veidotu Iekšlietu ministrija (IeM), Valsts policijas koledža, Rīgas Stradiņa Universitāte (RSU) un Latvijas Universitāte (LU), pirmos studentus varētu uzņemt 2023. gadā, tā Saeimas Izglītības, Kultūras un zinātnes komisijas sēdē trešdien sacīja iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Kā galveno konsorcija mērķi Golubeva minēja iekšlietu nozarēs strādājošo speciālistu sagatavošanu, paredzot pieprasījumam atbilstošu un kvalitatīvu formālās un mūžizglītības piedāvājumu, mācību infrastruktūras izveidi un koplietošanu, kā arī labāku pedagoģiskā personāla dalību kopīgu izglītības programmu īstenošanā.

Konsorcijs paredz plašākas studiju programmas nekā tās, ko šobrīd piedāvā VP koledžā, sacīja iekšlietu ministre. Viņa sacīja, ka galvenā no konsorcijā esošajām iestādēm būs Iekšlietu ministrija, kas formulē pasūtījumu un nodrošina finansējumu.

Komisijas vadītājs Arvils Ašeradens (JV) vaicāja par Saldus tehnikuma iesaisti, uz ko IeM valsts sekretārs Dmitrijs Trofimovs atbildēja, ka par sadarbību ar tehnikumu ir runāts, taču skaidrības par sadarbību vēl nav.

Atbalstu konsorcija izveidei pauda Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), redzot to kā konstruktīvu un pragmatisku risinājumu, lai, neradot liekus šķēršļus, veidotu un attīstītu studiju programmu saturu piedāvājumu reālā sadarbībā un resursu koplietošanā.

"No IZM perspektīvas skatoties, varam gatavot studiju programmas jauno speciālistu sagatavošanai tur, kur tas ir nepieciešams. Mēs ar optimismu skatāmies uz IeM piedāvāto risinājumu," sacīja IZM pārstāve Dace Jansone.

Arī LU Juridiskās fakultātes dekāne Kristīne Strada-Rozenberga pauda konceptuālu atbalstu, taču uzsvēra problēmas ar iespējamo finansējumu. Viņa sacīja, ka tiesību zinātne ilgstoši ir tikusi uzturēta par līdzekļiem, ko sniedz maksas studenti. Viņa arī minēja pasniedzēju trūkumu un nekonkurētspējīgo atalgojumu, kādu tie saņem.

Golubeva atzina, ka šajā gadījumā IeM būtu gatava runāt par lielāku finansējumu Juridiskajai fakultātei, kā arī uzsvēra, ka pasniedzējiem jābūt konkurētspējīgam atalgojumam.

Viņa teica, ka šī brīža konsorcija finanšu aprēķins ir ļoti provizorisks un tiks precizēts 2022. gada pirmajā pusē, skatoties pēc reālajām iespējām un diskutējot ar iesaistītajām iestādēm.

Jau ziņots, ka šī gada oktobrī tiesībaizsardzības iestāžu vadītāji pauda vienotu atbalstu IeM izstrādātajam piedāvājumam veidot ilgtermiņa izglītības konsorciju IDA. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) toreiz diskusijā pauda pārliecību, ka bez šādas mācību iestādes nav iedomājama efektīva, profesionālu izmeklētāju un operatīvo darbinieku sagatavošana cīņai pret noziedzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!