Foto: DELFI
Iekšlietu ministra pārraudzībā esošais Iekšējās drošības birojs tam noteiktās funkcijas varētu sākt pildīt ar 2015.gada 1.decembri, liecina likumprojekta "Iekšējās drošības biroja likums" sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojums.

Paredzēts, ka Iekšējās drošības biroja kompetencē ietilps noziedzīgo nodarījumu, kurus izdarījušas Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, atklāšana, izmeklēšana un novēršana. Vienlaicīgi tiks saglabātas arī Valsts robežsardzes tiesības izmeklēt robežsarga kā valsts amatpersonas izdarītus noziedzīgus nodarījumus, ja tie nav saistīti ar vardarbību.

Savukārt attiecībā uz Ieslodzījuma vietu pārvaldes, pašvaldību policiju un ostu policiju darbinieku izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem Iekšējā drošības biroja kompetencē ietilps tikai tādu noziedzīgo nodarījumu izmeklēšana, kas izdarīti, pildot dienesta pienākumus, un saistīti ar vardarbību.

Kopumā Iekšējās drošības birojā paredzēts nodarbināt 121 personu, no kurām 92 būs amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi, bet 29 personas būs darbinieki.

Saskaņā ar likumprojektu birojs ir apveltīts arī ar nepieciešamajām pilnvarām operatīvo darbību realizēšanai, lai novērstu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu. Tāpat birojam ir paredzētas pilnvaras veikt operatīvās darbības, lai līdz kriminālprocesa sākšanai atklātu noziedzīgos nodarījumus.

Likumprojektā tiek paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2015.gada 1.novembrī. Līdz 2015.gada 1.decembrim Ministru kabinetam jāizdod tiesību akti, kas nepieciešami biroja darbības nodrošināšanai, kā arī jāveic nepieciešamie organizatoriskie pasākumi biroja darbības sākšanai.

Pārejas posmā plānots izdot valdības rīkojumu par Iekšējā drošības biroja izveidošanu un darbības sākšanas nodrošināšanu, kurā tiks paredzēti ar telpām un personāla atlasi saistīties jautājumi. Tāpat pārejas laikā nepieciešams izdot iekšējos normatīvos aktus, kas reglamentēs biroja darbību.

Paredzēts, ka institūcijas, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās brīdim veica biroja kompetencē noteikto noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu, no 2015.gada 1.decembra līdz 2015.gada 31.decembrim nodod šos kriminālprocesus birojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!