Foto: LETA
Iekšlietu dienestu vadītāji kopumā atzinīgi izsakās par iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (V) darbību. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks domā, ka lēmums par atkāpšanos ir emocionāls, bet Valsts robežsardzes (VRS) vadītājs ir nobažījies, ka ministres demisionēšana dažādus procesus varētu ietekmēt negatīvi.

Kā sacīja VUGD priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis, kurš pats pagājušajā nedēļā pieņēma lēmumu atstāt amatu un doties izdienas pensijā, viņam Mūrnieces demisija bijusi liels pārsteigums. Katrā gadījumā to nevarot saistīt ar runām, ka Pencis nolēmis doties izdienas pensijā Mūrnieces ietekmē, jo šāda informācija neesot patiesa. "Par pārējo es neņemos spriest," norādīja VUGD priekšnieks.

Pazīstot Mūrnieci, Pencis pieļauj, ka viņas lēmums demisionēt ir bijis emocionāls. "Vienkārši varbūt nogurums vai kas... Viņa ir emocionāls cilvēks un ļoti pārdzīvo visu, kas notiek, ļoti ņem to pie sirds."

"Man ir bijuši arī agrāk gadījumi [..], kad viņa saka, ka vienkārši nolaižas rokas, ka grib iet prom. Tādas runas mums ir bijušas agrāk, tāpēc es pieļauju, ka cilvēks varētu būt tīri emocionāli noguris," domā VUGD priekšnieks.

Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs nevēlējās sniegt nekādus komentārus saistībā ar Mūrnieces lēmumu demisionēt. "Es nekomentēju šādus jautājumus, jo tā nav mana kompetence." Arī Mūrnieces kā ministres līdzšinējo darbu policijas priekšnieks vērtēt atteicās, norādot: "Es esmu iestādes vadītājs, pildu savus ar likumu noteiktos uzdevumus un pienākumus, tāpēc nav mans uzdevums vērtēt jebkāda ministra vai citas amatpersonas darbu."

VRS priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars, kurš patlaban atrodas komandējumā, ar dienesta preses pārstāves Jevgēnijas Pozņakas starpniecību pauda bažas, ka ministres aiziešana no amata šajā laikā varētu atstāt negatīvu ietekmi uz dažādiem procesiem.

"Uzskatu, ka šajā brīdī, kad ir uzsākts darbs pie normatīvo dokumentu sakārtošanas disciplīnas jomā un atalgojuma sistēmas pārskatīšanas, un brīdī, kad tiek diskutēts par budžetu, ministra, kurš pārzina situāciju sistēmā un ir izvirzījis vajadzīgas pārmaiņas, aiziešana var negatīvi ietekmēt minētos procesus un situāciju kopumā," norādīja Garbars.

Arī Iekšlietu ministrijai (IeM) padotās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieks Vilnis Jēkabsons augstu vērtē Mūrnieces kompetenci. "Manā skatījumā Mūrniece ir labākā no līdzšinējiem iekšlietu ministriem, jo viņa tiešām cīnījās par iekšlietu dienestiem. Turklāt ne tikai attiecībā uz lielajiem dienestiem, kas ietilpst iekšlietu sistēmā, bet arī uz mazākām iestādēm, kā PMLP, kas ikdienā varbūt nav tik pamanāma, taču pilda nozīmīgas funkcijas," ar pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Andreja Rjabceva starpniecību pauda Jēkabsons.

"Šajos pēdējos gados gan no IeM kopumā, gan personīgi no iekšlietu ministres esmu vienmēr izjutis ieinteresētību visos mums būtiskākajos jautājumos - saprast, kuras lietas ir uzlabojamas un no kā mēs varam atteikties, ko budžetā varam "griezt" un kur līdzekļu tālāka samazināšana ir neiespējama," norāda PMLP vadītājs.

"Un arī tīri cilvēcīgi es novērtēju to, ka ministrei nekad nebija bail nostāties mana kolektīva priekšā un skaidri pateikt, ko sagaida no mums un ko mēs varam sagaidīt no ministrijas. Man liekas, tas ir tikai pareizi, ka darbinieki par viņu nākotni ietekmējošiem lēmumiem uzzina nevis no avīzēm vai oficiālajiem rīkojumiem, bet ministre pati to var pateikt. Tāda īpašība nepiemīt daudziem," par Mūrnieci izsakās Jēkabsons.

Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks ar savas palīdzes Kristīnes Apses-Krūmiņas starpniecību atzinīgi novērtēja Mūrnieces darbu, jo ministrei valsts drošības joma nav sveša. "Drošības policija vienmēr ir saņēmusi atbalstu, izpratni no iekšlietu ministres to jautājumu risināšanā, kas skar dienesta kompetenci, kā arī [viņa] ir iedziļinājusies jautājumu risināšanā," norāda Reiniks.

Kā ziņots, iekšlietu ministre ceturtdien premjeram Valdim Dombrovskim iesniegusi demisijas rakstu. Savus amata pienākumus viņa plāno pārtraukt pildīt no 28.februāra. Ar šo soli Mūrniece aicina "katru Latvijas iedzīvotāju padomāt par savu atbildību, sniegt padomus, palīdzēt, domāt līdzi un darboties līdzi, nevis tikai aktīvi kritizēt".

Kā informēja IeM preses pārstāve Gunta Skrebele, Mūrniece uzskata, ka divu gadu laikā kopš atrašanās iekšlietu ministres amatā viņa ir bijusi spiesta pieņemt un īstenot gadiem atliktus lēmumus, turklāt IeM arī tā saucamajos treknajos gados ir bijusi visnabadzīgākā ministrija.

Dombrovskis pagaidām nekādus lēmumus par Mūrnieces demisijas iesniegumu nepieņems, jo vēlas klātienē ar viņu šo jautājumu pārrunāt. Darbā iekšlietu ministre plānojusi atgriezties pirmdien, 21.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!