Foto: LETA
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) aizvien nav saņēmis speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpuma objektu.

Ministra padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Kārlis Miksons portālam "Delfi" apliecināja, ka iekšlietu ministrs joprojām gaida atbildi no Satversmes aizsardzības biroja (SAB). Līdz ar to pielaide viņam aizvien vēl nav piešķirta.

Jau ziņots, ka par iekšlietu ministra Ģirģena pienākumu izpildītāju jautājumos, kas saistīti ar valsts noslēpuma objektiem, no 12. marta līdz brīdim, kad pielaide attiecīgajam ministram tiks piešķirta, uzņēmies kļūt ministru prezidents Artūrs Krišjānis Kariņš (JV).

Oficiālā publikācijā "Latvijas Vēstnesī" norādīts, ka Kariņš uzņemas pildīt iekšlietu ministra Ģirģena pienākumus ar valsts noslēpumu saistītos jautājumos, lai varētu tos izskatīt un nodrošināt atbilstošu lēmumu pieņemšanu.

Tāpat publicētais rīkojums paredz, ka gadījumos, kad iekšlietu ministra Ģirģena prombūtnes laikā iekšlietu ministra pienākumus pilda Ministru kabineta loceklis, kuram ir speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam, tad minētos pienākumus pilda attiecīgais Ministru kabineta loceklis.

Valsts noslēpums ir tāda militāra, politiska, ekonomiska, zinātniska, tehniska vai cita rakstura informācija, kuras nozaudēšana vai nelikumīga izpaušana var nodarīt kaitējumu valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm. Par valsts noslēpumu atzīstamās informācijas apjoms norādīts Ministru kabineta noteikumos "Valsts noslēpuma objektu saraksts".

Valsts noslēpuma aizsardzības jomā SAB veic personu pārbaudes, lai izsniegtu vai pagarinātu speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpuma objektiem (speciālās atļaujas), kā arī pārbauda un akreditē darbā ar klasificētu informāciju izmantojamās telpas.

Pieeja valsts noslēpumam tiek piešķirta pēc rūpīgas personas pārbaudes, kuras laikā ir gūta pārliecība par personas spēju ievērot valsts noslēpuma aprites un aizsardzības noteikumus. Latvijā otrās un trešās kategorijas speciālās atļaujas var izsniegt Valsts Drošības dienests (VDD), Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MIDD) un SAB. Savukārt pirmās kategorijas speciālās atļaujas izsniedz vienīgi SAB. Valsts drošības iestāžu valsts noslēpuma aizsardzības atbildības jomu sadalījums noteikts likumā "Par valsts noslēpumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!