Foto: LETA

Neraugoties uz Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatēto, kopumā Valsts policijas darbs noziedzīgo nodarījumu apkarošanā ir vērtējams pozitīvi, jo atklāto noziedzīgo nodarījumu īpatsvars pēdējos gados ir stabils, noziedzības līmenis valstī noturīgi krītas, savukārt iedzīvotāju apmierinātība ar VP darbu pieaug, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Jau ziņots, ka, izvērtējot pirmstiesas izmeklēšanas efektivitāti VP, VK secinājusi, ka policijas darbības rezultāti neliecina par situācijas uzlabošanos un pie tā vainojams izmeklētāju profesionālās kvalifikācijas trūkums, nepilnības darba organizācijā un trūkumi izmeklēšanas uzraudzībā, ko veic prokurori.

Atbildīgā ministrija ir iepazinusies ar VK veikto pirmstiesas izmeklēšanas efektivitātes izvērtējumu VP un ir vienojusies par veicamajiem uzdevumiem, lai šo efektivitāti paaugstinātu.

"Mūsu mērķis ir īstenot tādu noziedzības apkarošanas un izmeklēšanas politiku, kas ir vērsta uz katra cilvēka pamattiesību nodrošināšanu, kā arī spēju attīstību izmeklēt jaunās noziedzības formas. Efektīvās izmeklēšanas pamatā ir motivēts un kvalificēts personāls, atbilstošie resursi un darba organizācija, kā arī uz rezultātu vērsta procesa virzītāja, tiešā vadītāja un uzraugošā prokurora sadarbība. IeM turpinās jau sāktos pasākumus izmeklētāju darba kvalitātes paaugstināšanai, kā arī īstenos jaunus projektus, kuru mērķis ir attīstīt izmeklēšanas resursus. Vienlaikus piekrītam VK, ka uzlabojami iespējami tikai kopīgā izpratnē un kvalitatīvā sadarbībā ar uzraugošajiem prokuroriem," atzinis atbildīgās ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Ministrijā uzsver, ka būtiskākās VK revīzijas atzinumā atainotās problēmas pirmstiesas izmeklēšanā tā jau apzinājusi un risinājumus ietvērusi 2016. gada 6. aprīlī valdībā apstiprinātajā Valsts policijas attīstības koncepcijā. Līdz ar to virkne no VK ieteikumiem jau tiek īstenoti.

Savukārt VP priekšnieks Ints Ķuzis skaidrojis, ka Kriminālprocesa likums kopš tā izveides nav bijis piemērots VP pieejamajiem resursiem, turklāt negatīvu ietekmi uz kriminālprocesu izmeklēšanas efektivitāti atstājusi arī 2008. gadā un 2009. gadā esošā krīze ar VP personāla piespiedu samazināšanu, būtiski samazināto atalgojumu un lielākās daļas kvalificēto darbinieku aizplūšanu.

Lai risinātu jautājumus, kas izveidojušies 11 gadu laikā kopš jaunā Kriminālprocesa likuma stāšanās spēkā, IeM sadarbībā ar VP līdz šim orientējusies uz efektīvākajiem risinājumiem, no kuriem lielākā daļa jau ir ieviesti, uzsver ministrijā, par piemēru minot ieviesto amatpersonu jaunā atalgojuma sistēmu un palielināto amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm atalgojums. Tāpat IeM norāda, ka, lai cīnītos ar problēmām, palielināts policijas darbinieku sociālo garantiju grozs, kā arī ir pilnveidota policijas darbinieku izglītības sistēma.

Izstrādāti arī grozījumi Kriminālprocesa likumā, kas paredz kriminālprocesa vienkāršošanu. Ilgu un profesionāli sarežģītu diskusiju ceļā izdevies vienoties ar Ģenerālprokuratūru par atsevišķiem jautājumiem un kopīgi parakstīt vadlīnijas kriminālprocesu izmeklēšanas vienkāršošanai, skaidro IeM, piebilstot, ka VK revīzijā secinājusi, ka aptuveni 25% no uzraugošajiem prokuroriem šīs vadlīnijas neievēro.

Vēl IeM min, ka jau 2015. gadā apstiprināts VP vecāko virsnieku profesijas standarts, kas uzsver tieši izmeklēšanas darbam nepieciešamās kompetences. Līdzīgi kā VK, arī IeM norāda, ka patlaban izstrādāta jauna, speciāla otrā līmeņa mācību programma, ko no 2017. gada 1. septembra īsteno Rīgas Stradiņa universitāte.

Policijas vecāko virsnieku sagatavošanā no jaunās studiju programmas absolventa nozare sagaida kvalificētu speciālistu, kurš ne tikai spētu atbilstoši savai kompetencei organizēt, īstenot atklāšanas, izmeklēšanas un prevencijas darbu dažādas sarežģītības likumpārkāpumos, bet arī sekmīgi veikt analītiskā darba funkcijas, kā arī organizēt, plānot un vadīt padoto darbu, pauž IeM.

Papildu nozares atbildīgā ministrija informē, ka VP izmeklētāju kapacitātes celšana ietverta Tieslietu ministrijas vadībā uzsāktajā projektā "Justīcija attīstībai", kas veicinās arī prokuroru un izmeklētāju vienotu izpratni par metodēm, ar kādām nodrošināma kriminālprocesu virzības kvalitāte un efektivitāte.

Atbilstoši VK ieteikumiem, IeM grasās turpināt uzlabot policijas darbinieku profesionālo sagatavotību. Valsts policijas koledža sāks jaunu pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu "Policijas darbs". Vienlaikus VP amatpersonu darba novērtēšanas sistēmas pilnveidei izstrādās un ieviesīs kritērijus pirmstiesas izmeklēšanas veikšanai nepieciešamo profesionālo kompetenču izvērtēšanai.

IeM sola, ka tiks paaugstināta ieviesto IT atbalsta rīku izmantošanas efektivitāte, kā arī tiks pilnveidota organizatoriskā un metodiskā vadība pirmstiesas izmeklēšanas kriminālprocesos.

Plānots organizēt un veikt kompleksas likumības pārbaudes VP struktūrvienībās, vienlaikus veicot šajās lietās procesa virzītāju nozīmēto un neizpildīto ekspertīžu inventarizāciju.

Plānota arī virkne pasākumu, kuros tiks paaugstināta kontrole pār datu ievadi, pilnveidots normatīvais regulējums, kā arī īstenota Kriminālprocesa informācijas sistēmas pāreja uz mūsdienu prasībām atbilstošu programmatūras platformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!