Foto: LETA

Pēc fotoradaru uzstādīšanas uz ceļiem satiksmes negadījumu skaits ir samazinājies, tāpēc valstij nebūtu izdevīga radaru aizvākšana no ceļiem. Tāpat nebūtu labi, ka fotoradaru funkcijas veiktu policisti, šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Viņš uzsvēra, ka līgumattiecības par fotoradaru uzstādīšanu ar šī projekta ieviesēju "Vitronic Baltica un partneri" tiks pārtrauktas ar 28.septembri. "Tas ir konkrēts lēmums pārtraukt līgumu. Var būt tas tika interpretēts kā pagarinājums, bet tas tā nav. Tā bija gara un sarežģīta līguma laušanas procedūra," uzsvēra ministrs.

Kozlovskis atzina, ka teorētiski pastāv iespēja, ka izveidojas sadarbība ar Vācijas radaru ražotāja "Vitronic", kuras pārstāvis valdības sēdē otrdien pauda gatavību sniegt konkrētus un pieņemamus risinājumus, lai nodrošinātu radaru nepārtrauktību uz Latvijas ceļiem.

Sadarbība ar Vācijas firmu būtu iespējama vien tad, ja "būtu nopietnākas līgumattiecības un ja būtu 100% garantija". Līdzšinējais partneris"Vitronic Baltica un partneri" sadarbību pie esošajiem līguma nosacījumiem nevar izpildīt, bet līguma nosacījumu maiņa saskaņā ar iepirkumu likumu nav iespējama, teica ministrs.

Viņš atzina, ka pastāv daži risinājumi fotoradaru nodrošināšanai uz ceļiem.

Neizdevīgākais variants būtu, ja esošos radarus demontētu un aizvāktu no ceļiem. Tad atkal būtu jāsludina jauns iepirkums, kas prasītu laiku. "Es to negribētu," sacīja ministrs un atzīmēja, ka Rīgā ceļu satiksmes negadījumu skaits ir samazinājies, bet Latvijā - pieaudzis, kas tiek skaidrots ar radaru klātbūtni galvaspilsētas apkaimē.

"Negribētu, ka radaru funkcijas veic policists, jo tur ir korupcijas riski. Manā skatījumā tiktu atsviesti atpakaļ, [ja radarus aizvāktu no ceļiem]," uzskata ministrs. Savukārt, ja valsts pārņems radarus, tad tam jānotiek par saprātīgu cenu.

"Nevaram pārņemt visas komersanta saistības. Ir jāvērtē ko un kā. Normatīvā bāze ir rāmjos ieliekoša, bet viss ir jāvērtē no tiesiskā aspekta. Ceru, ka nesēdēsim katrs savos ierakumos un ka būs sarunas. Jāvērtē, ko nozīmē jauni un esošie radari, kādas ir saistības privātajam partnerim - vai pārņemam tikai projekta daļu - radarus," piebilda Kozlovskis.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien piekrita pārtraukt līgumu ar fotoradaru piegādātāju un ieviesēju "Vitronic Baltica un partneri". Līgumu paredzēts lauzt 28.septembrī. Tiesa, līdz šim datumam valdība gaidīs priekšlikumus no Vācijas radaru ražotāja "Vitronic" par iespējamiem risinājumiem, lai radari turpinātu darbu uz Latvijas ceļiem. Savukārt sadarbību ar ražotāja meitas kompāniju "Vitronic Baltica un partneri" jebkurā gadījumā neturpinās, sacīja iekšlietu ministrs.

Līgumu nolemts lauzt, jo radaru ieviesējs nav pildījis līguma nosacījumus. Atbilstoši līgumam "Vitronic Baltica un partneri" kopumā jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari. Patlaban uz Latvijas ceļiem pavisam kopā darbojas 61 fotoradars - 27 stacionārie fotoradari un 34 pārvietojamie fotoradari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!