Foto: Reuters/Scanpix

Šobrīd musulmaņu kopiena Latvijā ir veiksmīgi integrējusies, tāpēc rūpīgi jāapsver, vai aizliegums musulmaņu sievietēm nēsāt galvassegas sabiedriskās vietās būtu samērīgs un nepieciešams, atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

"Latvijai nevajadzētu radīt problēmu tur, kur tās nav. Arī līdzšinējā prakse pierāda, ka patvēruma meklētāji no musulmaņu kopienas, kas līdz šim uzturējušies patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", respektē Latvijas kultūras tradīcijas un piemērojas vietējiem apstākļiem un situācijai," norādīja Kozlovskis.

Pēc politiķa vērojumiem, pasaules prakse liecinot, ka šāds aizliegums rada pretreakciju un noved pie musulmaņu kopienas protesta akcijām. Šādi notikumi bijuši vērojami Francijā un Beļģijā, kur ieviests pilnīgs aizliegums musulmaņu sievietēm nēsāt galvassegas. Uz šādiem riskiem norādījusi arī Drošības policija.

Ministrs uzsvēra, ka jau tagad musulmaņu sievietēm ir pienākums atklāt savu seju, gan šķērsojot robežu, gan uzrādot tiesības ceļu policijai un citos gadījumos.

Diskusijā, izvērtējot nepieciešamību pēc iespējamiem ierobežojumiem musulmaņu sievietēm nēsāt galvassegas, šie apstākļi būtu jāņem vērā, norādīja Kozlovskis.

Kozlovska padomniece Daiga Holma teica, ka Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadītā darba grupa, kurai jāizstrādā Latvijas apstākļiem piemērota sistēma 250 patvēruma meklētāju uzņemšanai, atsevišķu diskusiju par galvassegu nēsāšanu neplāno, taču šis jautājums varētu tikt skarts, darba grupai drīzumā tiekoties ar reliģisko organizāciju pārstāvjiem.

Augusta sākumā intervijā LNT Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicināja sākt diskusiju par nepieciešamību aizliegt vai atļaut Latvijā sabiedriskās vietās nēsāt musulmaņu galvassegas un citus apģērbus, kas aizsedz seju.

Pēc viņa teiktā, bēgļu jautājums ļoti labi parādīja, ka mūsu valsts daudzām lietām diemžēl nav gatava. Darba grupai, izstrādājot precīzas vadlīnijas par to, ko darīt ar bēgļiem, var nākties risināt arī jautājumu par parandžu nēsāšanas atļaušanu vai aizliegšanu, un tas būtu jāizlemj jau laicīgi, uzskata Valsts prezidents.

Taujāts, kāds būtu viņa personīgais viedoklis, ja vajadzētu piedalīties minētā jautājuma lemšanā, Vējonis pauda noraidošu attieksmi pret parandžu nēsāšanu sabiedriskās vietās.

Jautājumu par nepieciešamību ieviest aizliegumu sabiedriskās vietās nēsāt parandžas pagājušajā nedēļā savā valstī aktualizēja Igaunijas sociālās aizsardzības ministrs Marguss Cahkna. Valdības sanāksmē viņš nāca klajā ar priekšlikumu aizliegt Igaunijā valkāt musulmaņu galvassegas un citus apģērbus, kas aizsedz seju sabiedriskās vietās, ziņoja "Postimees Online".

Tā mērķis būtu savlaicīgi novērst problēmas, kas sākušās citās Eiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!