Foto: LETA

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) Latvijas "melnajā sarakstā" pēdējo divu mēnešu laikā iekļāvis piecas personas, līdz ar to šogad kopumā šai sarakstā viņš iekļāvis 30 cilvēkus, informē Iekšlietu ministrijā (IeM).

Kozlovskis teica, ka atsevišķas sarakstā iekļautās personas ir saistītas ar notikumiem Ukrainā, taču viņš nav tiesīgs plašāk komentēt apstākļus, kas liedz šiem cilvēkiem ieceļot Latvijā.

Ministrs nenoliedza, ka daļa no sarakstā iekļautajiem ārzemniekiem ir Krievijas iedzīvotāji. Turklāt, ņemot vērā jaunos ģeopolitiskos apstākļus krīzes Ukrainā un notikumu citviet pasaulē dēļ, ministrs domā, ka saraksts noteikti tiks papildināts.

Imigrācijas likums paredz, ka iekšlietu ministram ir tiesības ieceļošanas aizlieguma sarakstā jeb "melnajā sarakstā" iekļaut personas, pamatojoties uz kompetentas tiesībsargājošās iestādes atzinumu.

Ministrs, piemēram, var iekļaut personu sarakstā, ja ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā, rada draudus valsts drošībai vai arī ārzemnieks izdarījis smagu noziegumu.

Iekšlietu ministra pieņemtais lēmums ir administratīvs akts. Lēmums ir pārsūdzams Augstākajā tiesā. Ja tas balstās uz valsts drošības iestādes izlūkošanas vai pretizlūkošanas darbību rezultātā iegūtu informāciju, lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, kura lēmums ir galīgs.

Savukārt ārlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu "melnajā sarakstā", ja viņš ir Latvijai nevēlama persona jeb persona "non grata". Par personu "non grata" var atzīt personu, kas pieder pie valsts diplomātiskajām vai konsulārajām amatpersonām. Ārlietu ministra lēmums pēc būtības ir uz ārpolitikas apsvērumiem balstīts lēmums, kas nav pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!