Iekšlietu sistēmā būs plašas reformas, pakāpeniski tiks veikts audits un pārbaudes visās struktūrās un, paaugstinot algas policistiem, tiks palielināta arī atbildība, šodien laikrakstam "Telegraf" izteicies iekšlietu ministrs Māris Gulbis.
Iekšlietu ministrs pagaidām neesot plānojis policijas štatu samazināšanu, taču atzīst: ja tiek paaugstinātas algas, nepieciešams palielināt arī atbildību - gan par policijas darba metodēm, gan darba rezultātiem. Ministrs piebilst, ka no iedzīvotājiem tiek saņemts daudz sūdzību par to, ar kādiem līdzekļiem policija no viņiem iegūst pierādījumus. "Mums jāiemācās atšķirt cietušo no noziedznieka," piebilst Gulbis.

Nākamajā gadā iekšlietu sistēmā paredzēts audits, lai pārbaudītu, vai sistēmā ir "mirušās dvēseles". Gulbim esot arī informācija, ka atsevišķās vietās policijas ļaudis uzturas kazarmās un vienkārši gaida notikumus.

Atbildot uz jautājumu par to, vai tiešām no valsts apsardzes dienesta ir paredzēts atbrīvot 800 cilvēkus, Gulbis laikrakstam par konkrētiem skaitļiem iesaka vaicāt Valsts policijas priekšniekam Jurim Rekšņam. Ministrs gan piebilst, ka arī šādi ietaupītā nauda nonāks policistu algu fondā.

Kā atzīst Gulbis, Rekšņa uzskatot, ka valsts apsardzes dienestu var reorganizēt, jo tas apsargā daudz lieku iestāžu. Piemēram, vēstniecības tām valstīm, kurās savukārt nenodrošina mūsu diplomātu apsardzi.

Taču Valsts policijas apvienība "Apsardze" tikšot saglabāta. Ja to atdotu privatizācijai, šajā jomā ļoti pieaugtu cenas, uzskata ministrs. Šobrīd "Apsardze" uztur tādas cenas, lai tās nevarētu paaugstināt arī pārējās šīs jomas firmas. Iespējams, kādreiz šī apvienība varētu tikt privatizēta. Taču pagaidām Gulbis neredzot iemeslus, kāpēc tas būtu nepieciešams.

"Mans mērķis ir tuvākajā laikā paaugstināt algas, lai arī Ceļu policijai nebūtu nepieciešamības ņemt sīkos 5-10 latu kukuļus," saka ministrs. Turklāt Rekšņam jau esot dots uzdevums veikt plašu akciju, lai cīnītos ar šo negāciju. Tiesa, Gulbis esot informēts, ka pēdējā laikā Ceļu policija uzvedoties ļoti piedienīgi, un šo pieclatu ievākšana notiekot reti.

Iekšlietu ministrs laikrakstam paudis, ka ir nolēmis iepazīt Igaunijas pieredzi, jo kaimiņvalstī savulaik tika samazināts policistu skaits un palielinātas algas.

Kā ziņots, vakar Gulbis jau apmeklēja Valku un Igaunijas pilsētu Valgu, kur esot pārliecinājies gan par abu pierobežas pilsētu policistu darba apstākļu un atalgojuma atšķirībām, gan saskatījis Igaunijas policijas darba organizēšanā daudz noderīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!