Foto: Valsts kanceleja
Iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (Zatlera Reformu partija) satrauc narkotiku nelegāla aprite, viņš arī sola atbalstīt DNS ekspertīžu plašāku izmantošanu.

Kozlovskis trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai sniedza ieskatu par savām prioritātēm.

Ministrs pēc komisijas sēdes žurnālistiem teica, ka pašlaik viena no satraucošākajām problēmām ir narkotiku nelegāla aprite, jo šā nozieguma veids pieaug. Pēc ministra domām, problēmas risināšanā jābūt iesaistītām arī citām ministrijām un to nevar atrisināt, aizturot visus narkomānus un narkotiku tirgotājus.

"Tā ir viena no problēmām, kas ir valstī. Šis nozieguma veids pieaug, ņemot vērā 2010.gada statistiku. Es redzu, ka tā nav tikai Iekšlietu ministrijas problēma un to nevar atrisināt, noķerot visus narkomānus un narkotiku tirgotājus. Te ir nepieciešama sadarbība ar citām ministrijām, piemēram, Veselības ministriju, jo ļoti strauji pieaug arī nosacīti legālās narkotikas. Tur ir birokrātisko procedūru jautājums, ka tās [legālās narkotikas] uz kādu brīdi parādās kā legālas un tad atkal jāveic kādi normatīvo aktu grozījumi, lai noteiktu, ka tās ir nelegālas," norādīja ministrs.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Kozlovskis uzskata, ka būtu loģiski, ja nebūtu šādu šķēršļu, kuru novēršana prasa laiku.

Ministrs sacīja, ka viņa prioritāšu sarakstā būs cīņa pret tādiem noziegumiem, kas ietekmē ekonomiskos un tiesiskos procesus valstī, īpaši pret organizēto noziedzību.

Šīs prioritātes īstenošanai ministrs aicina turpināt nacionālā kriminālizlūkošanas modeļa ieviešanu Latvijas tiesībaizsardzības un valsts drošības iestādēs, kas ļaus noteikt prioritātes darbā, efektīvāk izmantot resursus un panākt tiesībaizsardzības iestāžu saskaņotu rīcību cīņā pret noziedzību.

"Pašlaik pastāv zināma sadrumstalotība starp dienestiem," atzina ministrs.

Ministrs arī klāstīja, ka pašlaik policijas iecirkņu pilnvaroto resursi ir nepietiekami, jo iecirkņu pilnvarotie patlaban vairāk nodarbojoties ar pārskatu rakstīšanu. Likumsargiem piešķirtais degvielas limits ir minimāls, un tas nozīmē, ka pilnvarotie nespēj veikt funkcijas un uz sabiedrību vērstas prevencijas nav.

"Prevencija nozīmē arī to, ka viņš pārzina rajonu, pārvietojas formā ar trafarētu automašīnu un rāda savu klātbūtni – tas ir efekts no prevencijas. Citādi, ja tas ir formāli un policists raksta tikai pārskatus, tad es vispār teiktu, ka dienestu kā tādu likvidējam," uzsvēra ministrs.

Lai stāvokli uzlabotu, ministrija meklēšot iekšējus risinājumus, jo ir skaidrs, ka uz nākamo gadu iekšlietu resors nevarot plānot finansējuma pieaugumu.

Ministrs arī uzskata, ka īpašu ieguldījumu noziedzības atklāšanā dotu DNS ekspertīžu plašāka izmantošana, tāpēc jāatbalsta šīs jomas attīstība.

DNS ekspertīžu izmaksas ir vislielākās, salīdzinot ar citiem ekspertīžu veidiem, tomēr DNS ekspertīžu rezultāti ir ar ļoti lielu pievienoto vērtību un sniedz nenovērtējamu ieguldījumu noziegumu atklāšanā, paskaidroja ministrs.

Jau ziņots, ka jaunās valdības deklarācijā par sabiedrības drošību teikts, ka valdība apņemas veidot ilgtermiņa drošības un tiesību aizsardzības politiku, kā arī izveidot efektīvu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas modeli valstī. Par prioritāti noteikta cīņa pret tādiem noziegumiem, kas ietekmē ekonomiskos un tiesiskos procesus valstī. Stingri tiek solīts kontrolēt imigrāciju no trešajām valstīm, samazinot nelegālo imigrāciju.

Par Iekšlietu ministrijas budžeta un cilvēkresursu saglabāšanu ministrs uzskata, ka pašlaik ir sasniegta kritiskā robeža, ka finanšu konsolidācijas dēļ var tikt apdraudēta nacionālā drošība. Kozlovskis uzsvēra, ka Iekšlietu ministrijas 2012.gada budžeta izdevumu tālāka samazināšana nav iespējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!