Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš un finansu ministrs Gundars Bērziņš piektdien vienojušies veidot abu ministriju kopīgu komisiju, kura veiks dienesta pārbaudi par iespējamām nelikumībām uz Latvijas robežas. Par to žurnālistiem pēc tikšanās ar finansu ministru paziņoja Segliņš.
Viņš plāno izvērtēt arī robežsardzes priekšnieka Gunāra Dāboliņa atbildību par to, kāpēc netiek pildīts septembrī noslēgtais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un robežsardzes līgums, kas paredz un regulē abu dienestu amatpersonu atbildību par video novērošanas sistēmu darbību robežkontroles punktos. Vienošanās paredz - ja kādā no robežpunktiem videonovērošanas sistēma nedarbojas, punkts nekavējoties jāslēdz.

Ņemot vērā nesen atklājušos faktu, ka Terehovas robežpunktā uz Latvijas-Krievijas robežas videonovērošanas sistēmas ilgāku laiku strādājušas nepilnīgi, Segliņš vēloties uzzināt, "ja kāds dokuments ir parakstīts, kādēļ tas nav īstenots dzīvē".

"Ja nevari, tad neraksti. Ja raksti, tad neparaksti, bet ja paraksties, tad nebrīnies. Un ja reiz Dāboliņš kaut ko ir parakstījis, tad pēc tam nevajadzētu brīnīties, ja, nepildot to, kas ir parakstīts, iestājas kādas sekas," teica ministrs.

Viņš pastāstīja, ka "dienesta pārbaude šoreiz nenotiks tradicionālā veidā, ka Segliņš pārbaudīs to, kas ir noticis Iekšlietu ministrijā (IeM) , Bērziņš - to, kas noticis Finansu ministrijā (FM)". "Mēs nozīmēsim četrus piecus darbiniekus no katras ministrijas un mēs veiksim vienlaicīgi dienesta pārbaudi abās ministrijās," sacīja ministrs.

Segliņš arī klāstīja, ka negribot klausīties, "ko teiks VID, kas teiks, ka vainīgi ir robežsargi". "Robežsargi pārbaudīs šo informāciju un, dabīgi, teiks ka vainīgs ir VID. Tādēļ pārbaudē strādās kopā FM un IeM cilvēki, un viņi kopā klausīsies vienu pusi un otru pusi, lai nebūtu vainas novelšana vienam uz otru. Man tādas teikas ir apnikušas," sacīja Segliņš.

Ministrs pauda pārliecību, ka "kontrabanda nav iespējama, ja tajā nav iesaistīti abu dienestu pārstāvji". "Ja par kravu atbild muita, tad par mašīnu šķērsošanu, transportlīdzekļu šķērsošanu vai arī par nenofiksēšanu, ka ir šķērsota [robeža] atbildīga ir robežsardze," stāstīja ministrs.

Robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš savukārt žurnālistiem apgalvoja, ka novērošanas kameras Terehovas robežpunktā strādā, tāpēc nav bijis pamata piemērot VID un robežsardzes vienošanās paredzēto un slēgt robežpunktu. "Mēs nerunājam par video ierakstīšanu. Videoieraksti bija līdz tam brīdim, kamēr viss nesadega, kamēr neatbrauca firma un nepaņēma vienu sastāvdaļu un neaizveda. Un jau mēnešus trīs četrus nevar atvest atpakaļ, uzlikt un nodot robežsargiem, lai viņi varētu atsākt darbu pilnā apjomā," sūrojās Dāboliņš.

Viņš arī pauda gatavību uzņemties atbildību par parakstīto vienošanos un tās izpildi, norādot, ka sešus mēnešus tā strādājusi veiksmīgi un videoieraksti no robežpunktiem saglabāti. Bijuši arī gadījumi, piemēram, uz Baltkrievijas robežas, kur kāds robežpunkts sistēmas nedarbošanās dēļ slēgts uz četrām stundām. "Bet ja televizoram nav video sistēmas, vai video ieraksts vispār var būt?" retoriski jautāja robežsardzes priekšnieks.

Viņš arī norādīja, ka "Terehova nevar būt slēgta, tāpēc ka to neparedz starptautiskie līgumi. Lai slēgtu Terehovu, pirmām kārtām jābrīdina Krievijas puse un attiecīgā laika posmā to var slēgt gadījumos, ja ir stihiska nelaime, epidēmija vai kādas citas katastrofas".

Dāboliņš norādīja arī uz citām grūtībām, kas saistītas ar robežas videonovērošanas sistēmas lietošanu - robežsargi neprotot ar tām apieties, bet robežsardzei neesot naudas apmācībai. "Pirmajā posmā, kad uzstādīja šīs novērošanas videokameras, robežsargi tika apmācīti, bet pēc tam, kad viss sadega, tika piegādāta cita aparatūra. Un jāveic vēlreiz papildu apmācība. Tam naudas trūkst. Man nav naudas," skaidroja robežsardzes priekšnieks.

Savukārt iekšlietu ministrs, komentējot šos izteikumus, pauda, ka par tiem "es, maigi teikt, esmu vīlies". "Tas nav arguments - es neesmu apmācīts, es nezinu, kā rīkoties. Neiztur itin nekādu kritiku," uzskata Segliņš. "Ja tur stāv šīs kameras, un robežsargs, turklāt priekšnieks, var paziņot, ka nav apmācīts un nezina kā rīkoties, tā ir viņa nolaidība, viņa neizdarība," uzsvēra ministrs.

BNS jau ziņoja, ka VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks uzskata - VID videonovērošanas sistēmas bojājumu novēršanā Terehovas muitas punktā veicis visus nepieciešamos pasākumus. Starp VID un Valsts robežsardzi 1999.gada augustā noslēgta vienošanās, ka robežsardze atbildēs par videonovērošanas sistēmas darbības uzraudzību, savukārt VID atbildēs par to bojājumu novēršanu pēc tam, kad par to būs saņēmusi informāciju no robežsargiem. Šī vienošanās atjaunota šā gada septembrī. Šāda atbildības sadalīšana notikusi tāpēc, ka muitai nav pieejas vidoenovērošanas sistēmām.

VID iepriekš skaidroja, ka tas vienmēr centies novērst un novērsis videonovērošanas bojājumus pēc tam, kad par tiem paziņojuši robežsargi, un pašlaik videonovērošanas sistēmas, ko vasarā sabojāja zibens, tostarp arī Terehovas robežkontroles punktā, darbojas.

Domstarpības starp abām institūcijām radās, jo, izmeklējot gaļas kontrabandas lietu, atklājies, ka ļoti ilgu laiku Terehovas robežkontroles punktā bijušas problēmas ar videonovērošanas sistēmu. Tādēļ tagad izmeklētāji nevar noteikt, vai aizdomīgās kravas ir vai nav šķērsojušas Latvijas robežu.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ceturtdien nosūtīja vēstuli VID ģenerāldirektoram, kurā lūdz paskaidrojumus par situāciju robežpunktos saistībā ar masu medijos atspoguļoto informāciju par gaļas kontrabandu. Savukārt premjers Andris Bērziņš uzdevis līdz 27.novembra valdības sēdei finansu un iekšlietu ministriem sagatavot informāciju par izmeklēšanas gaitu un rezultātiem gaļas kontrabandas lietā, kurā, iespējams, iesaistīti arī muitnieki un robežsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!