Foto: DELFI

Pēc traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī Iekšlietu ministrija (IeM) un Valsts policija vēlas grozīt disciplināratbildības likumu, lai ļautu turpmāk dažāda līmeņa policijas vadītājiem pašiem sodīt savus darbiniekus par disciplināriem pārkāpumiem, kā arī apsver iespēju rosināt Krimināllikumā bargākus sodus par noziegumiem pret policistiem.

Par to trešdien žurnālistus informēja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V).

Grozījumus Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm disciplināratbildības likumā izstrādās IeM valsts sekretāra vietnieces Ingūnas Aires vadīta darba grupa, kura ar saviem priekšlikumiem būs jānāk klajā mēneša laikā.

Pašlaik likums par disciplināratbildību paredz, ka piezīmi, rājienu, mēneša amatalgas samazināšanu par 10–20%, pazemināšanu amatā un atvaļināšanu no dienesta ir tiesīgs piemērot attiecīgais ministrs, iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota amatpersona. Pazemināšanu dienesta pakāpē par vienu pakāpi uz laiku no sešiem mēnešiem līdz vienam gadam ir tiesīga piemērot amatpersona, kurai ir tiesības piešķirt attiecīgo dienesta pakāpi.

Savukārt disciplinārlietu var ierosināt iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota amatpersona, kuras padotībā atrodas amatpersona, pret kuru ierosināma disciplinārlieta.

Ministre uzskata, ka šīs izmaiņas varētu uzlabot disciplīnu Valsts policijā un atjaunot pēc otrdien Jēkabpilī notikušās "policistu laupīšanas" aptraipīto policijas godu un iedzīvotāju uzticēšanos likumsargiem. Ministre arī vēlas panākt, lai policijā strādātu cilvēki, kas patiesi vēlas kalpot likumam un rūpēties par sabiedrības drošību.

Mūrniece arī pauda, ka pakāpeniskā policijas disciplīnas pasliktināšanās un prestiža zudums ir visu līdzšinējo policijas priekšnieku "nopelns".

Jau ziņots, ka otrdien pēc pulksten deviņiem pieci bruņoti laupītāji iebruka kādā spēļu zālē Jēkabpilī. Pakaļdzīšanās laikā nošauts viens policists un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Policijas sniegtās ziņas liecina, ka starp laupītājiem bijuši četri policisti - divi specvienības "Alfa" darbinieki un divi Tukuma policisti. Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, "Alfas" priekšnieks Andris Zaušs un divi citi specvienības vadītāji.

Starp policistiem, kuri otrdien aizturēti par Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanu, ir arī Tukuma rajona policijas likuma kalps Deniss Hristoforidi un viņa brālis, arī Tukuma policists Pāvels Hristoforidi, kuri jau iepriekš apsūdzēti kukuļošanā. Viens no brāļiem Pāvels savulaik raksturots kā agresīvs un neprognozējams un atlaists no darba policijā, taču ar tiesas lēmumu atjaunots amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!