Foto: LETA

Iekšlietu ministrijas (IeM) aplēses liecina, ka būtu nepieciešami vēl papildu vairāk nekā 260 robežsargu, trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē norādīja IeM parlamentārā sekretāre Evika Siliņa.

Viņa uzsvēra, ka robežu aizsardzība ir viena no valdības deklarācijas prioritātēm, tāpēc IeM pie šiem jautājumiem turpinās nopietni strādāt. "Jautājumi, kas saistīti ar Krievijas robežas izbūvi, ir uzsākti tikai nesen, bet situācija arī Eiropā liecina par to, ka tas jādara raitāk," skaidroja Siliņa. Viņa norādīja, ka Valsts robežsardzei ir nepieciešami papildu finanšu līdzekļi.

Siliņa skaidroja, ka nepieciešams ne tikai papildu finansējums robežu izbūvei, bet arī "bez robežsargiem, reāliem cilvēkiem, ja šīs migrācijas plūsmas nemazināsies, mēs neizteiksim, papildus būtu nepieciešami aptuveni 263 robežsargi".

Kā aktuālu jautājumu IeM pārstāve minēja Baltkrievijas robežas izbūvi, tomēr to, cik tas izmaksās, Siliņa atteicās nosaukt, kamēr projekts nav gatavs. "Katrā ziņā Baltkrievijas robeža vispirms būtu jāsāk projektēt, tad arī varētu sākt reālos izbūves darbus," secināja parlamentārā sekretāre.

Viņa noraidīja Krievijā izskanējušās ziņas, ka Latvijas Valsts robežsardze gar Baltkrieviju būvēs žogu vai sienu. Robeža tiks veidota ar pārtraukumiem 90 kilometru garumā. Īpaša uzmanība tiks vērsta uz vietām, kur notiek vislielākā robežšķērsošanas kustība, "lai šajā vietās iezīmētu, kur ir mūsu robežjosla, tāpat, lai radītu tīri mehānisku šķērsli automašīnām".

Vēstīts, ka Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē trešdien bija aicināti dažādi valsts institūciju pārstāvji, lai diskutētu par Latvijas austrumu robežas kontroli, aizsardzību un infrastruktūras sakārtošanu.

Tāpat ziņots, ka diskusijas laikā Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars skaidroja, ja vēl pirms pāris gadiem Vjetnamas pilsoņu ceļš līdz Eiropas Savienībai veda caur Krieviju un Ukrainu, tad šobrīd tiek mēģināts izveidot jaunu kanālu Baltijas valstīs.

Pērn uz Latvijas austrumu robežas aizturēts rekordliels nelikumīgo "zaļās" robežas pārkāpēju skaits – 476, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2014. gadā, kad tika aizturēti 144 nelikumīgie robežšķērsotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!