Foto: LETA

Iekšlietu ministrija (IeM) noraida kādas privātpersonas plašsaziņas līdzekļiem izplatīto informāciju par it kā valstij radītajiem 15 miljonu eiro zaudējumiem saistībā ar ministrijas īstenoto radiosakaru modernizācijas projektu.

Privātpersona Solveiga Ivanova vairākām ministrijām un premjerministrei Laimdotai Straujumai (V) nosūtījusi iesniegumu, kurā lūdz sniegt atbildes par potenciālajiem riskiem un pie atbildības saucamajiem saistībā ar noslēgto vienošanos par to, ka IeM Informācijas centrs īsteno projektu "Iekšlietu ministrijas radiosakaru sistēmas modernizācija" par kopējo summu, kas pārsniedz 15 miljonus eiro.

Privātpersona iesniegumā min, ka Finanšu ministrija kā Eiropas Savienības (ES) fondu revīzijas iestāde un Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) 2014.gadā esot konstatējuši, ka projektā veikta normatīvajiem aktiem neatbilstoša iepirkuma procedūra, par ko esot informēts arī projekta īstenotājs - IeM Informācijas centrs. Līdz ar to jau šobrīd esot pilnīgi skaidrs, ka viss projekta finansējums būs jānodrošina no valsts budžeta līdzekļiem, kas papildus ir 15 miljoni eiro, ko Latvijas nesaņemšot no Eiropas Komisijas kā līdzfinansējuma daļu.

Tikmēr IeM skaidroja, ka ministrija ir izvērtējusi iesniegumā aprakstīto situāciju un norāda, ka nekādi Publisko iepirkumu likuma pārkāpumi iepirkuma procedūras norisē no IUB, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras un Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas puses netika konstatēti. Tāpat netika konstatēti pārkāpumi projekta īstenošanā un līguma izpildē.

Pēc iepirkuma pabeigšanas revīzijas iestāde ir izteikusi bažas par izvēlētās iepirkuma metodes pamatotību, taču nekādi pārkāpumi iepirkuma norisē un līguma izpildē nav konstatēti, uzsvēra IeM.

Ministrijā arī skaidroja, ka līdz 2012.gadam IeM radiosakaru sistēma daļēji jau bija modernizēta, balstoties uz "Motorola SmartZone Astro" tehnisko risinājumu par ciparu radio balss sakariem, un veiktas investīcijas pašreizējā tehniskajā risinājumā vairāk nekā 11,7 miljonu eiro apjomā.

Lai pilnībā pabeigtu 2006.gadā sākto tehnisko modernizāciju, bija nepieciešams saglabāt pašreizējā IeM radiosakaru tīkla viendabīgumu un nodrošināt tehniskā risinājuma savietojamību. Galvenais mērķis bija nodrošināt valsts aizsardzības iestāžu un civilās palīdzības iestāžu sadarbību, izmantojot drošus attālinātos sakarus kopējā IeM radiosakaru tīklā. Vēlāk valdība atbalstīja risinājumu modernizēt atlikušo IeM radiosakaru sistēmas daļu, norādīja ministrijā.

IeM Informācijas centrs pirms publiskā iepirkuma rīkošanas veica tirgus analīzi par pasaules lielākajiem radiosakaru sistēmu infrastruktūras ražotājiem. Analīzes rezultāti liecina, ka uz analīzes veikšanas brīdi vienīgais ražotājs, kas spēja nodrošināt IeM radiosakaru sistēmas modernizāciju, bija "Motorola". Pārējo ražotāju uz analīzes veikšanas brīdi pieejamie tehniskie risinājumi neatbilda sistēmas prasībām pilnībā vai daļēji, līdz ar to tika pieņemts lēmums lūgt IUB saskaņojumu, par iepirkuma procedūras metodi izvēloties sarunu procedūru.

Atbilstoši Publisko iepirkumu likuma prasībām IeM Informācijas centrs lūdza IUB atļauju piemērot sarunu procedūru, un birojs šādu atļauju centram deva. Papildus tam - Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, lai gūtu papildu pārliecību par Iepirkumu uzraudzības biroja lēmuma pamatotību, piesaistīja neatkarīgu ekspertu atzinuma sniegšanai. Eksperts savā atzinumā norādīja, ka centra sniegtie tehniskie argumenti un secinājumi ir pamatoti, norādīja IeM.

Turklāt šogad 16. novembrī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kā atbildīgās iestādes veiktajā funkcionalitātes pārbaudē par IeM Informācijas centra projektu "IeM radiosakaru sistēmas modernizācija" konstatēja, ka finansējuma saņēmējs ir sasniedzis projektā plānoto aktivitāšu ietvaros paredzēto uzraudzības rādītāju, turklāt informācijas sistēma ir ieviesta un darbojas atbilstoši projekta iesniegumā paredzētajam.

Kā atzina IeM, neskatoties uz to, Finanšu ministrija kā fondu revīzijas iestāde pārbaudes ziņojumā ir norādījusi, ka nav gūta pietiekama pārliecība par izvēlētās iepirkuma procedūras atbilstību. Tomēr šobrīd IeM veic pārrunas ar revīzijas iestādi par papildus nepieciešamo pierādījumu sniegšanu revīzijas iestādei, lai tā varētu gūt pilnīgu pārliecību par izvēlētās metodes pamatotību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!