Foto: Valsts policija
Diskusijas sabiedrībā, masu medijos un pat Tieslietu ministrijā par iespējamu tā dēvēto "vieglo narkotiku" legalizēšanu ir kaitnieciskas un vēl vairāk mazina jauniešu atturēšanos no tām un veicina, piemēram, marihuānas audzēšanu mājās pašpatēriņam, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atzina Iekšlietu ministrijas pārstāvis Jānis Bekmanis.

Narkotiku izplatībā svarīgi ir ne tikai apkarot piegādes, bet arī pievērst lielu uzmanību atkarību profilaksei, amatpersonas teikto atstāsta Saeimas Preses dienests.

Noraidot jebkādas sarunas par iespējām dekriminalizēt marihuānas lietošanu, komisijas sekretārs Edmunds Demiters teicis, ka Tieslietu ministrijas ierēdņi nav izpratuši šī jautājuma nopietnību.

Komisijas deputāti atzinīgi vērtēja tiesībsargājošo iestāžu darbu, vēršoties pret narkotiku kurjeru vervētājiem. Pusotru gadu ilgušais Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbs ir noslēdzies ar vervētāju aizturēšanu gan Latvijā, gan Lielbritānijā, norāda Preses dienests.

"Pēdējo gadu laikā kļuvām par lieciniekiem jaunai tendencei, ka Latvijas iedzīvotāji aizvien biežāk kļuva par narkotiku kurjeriem, šīs aizliegtās vielas pārvedot, piemēram, no Dienvidamerikas uz Eiropu. Ļoti svarīgi, ka mūsu iestādes ir reaģējušas un veiksmīgā starptautiskā operācijā pielikuši punktu vairāku vervētāju darbam," uzsver komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V).

Deputāti noskaidroja, ka pēdējo divu gadu laikā dažādās pasaules valstīs par narkotiku pārvadāšanu aizturēti 70 Latvijas valsts piederīgie. Latvija ir piliens jūrā kopējā Eiropas valstu narkotiku kurjeru plūsmā, taču mūsu valstij šī pieaugošā tendence bija ievērojama, atzina Bekmanis.

Par narkotiku kurjeriem galvenokārt kļūst jaunieši, kuri paši ne vienmēr apzinās, ka iesaistās nelegālā darbībā, tāpēc Latkovskis aicināja domāt par sabiedrības informēšanas kampaņu. Tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji, minot arī Lietuvas pieredzi, skaidroja, ka visefektīvāk iedarbojas informācija par aizturēšanas gadījumiem un to, cik ārkārtīgi sliktos ieslodzījuma apstākļos šajās eksotiskajās valstīs nonāk vainīgie.

Pārrunājot citas narkotiku apkarošanas aktualitātes, komisija noskaidroja, ka Valsts Ieņēmumu dienesta līdzšinējais darbs ir mazinājis narkotiku transportēšanu ar pasta sūtījumu starpniecību.

Tradicionāli liela loma narkotisko vielu atrašanā ir dienesta suņiem. Kopumā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes kinologu vienībā darbojas 32 suņi, no kuriem 19 meklē tieši narkotiskās vielas. Komisija noskaidroja, ka jau šī gada otrajā pusē darbu uzsāks divi suņi, kas būs speciāli apmācīti atrast skaidru naudu. Deputāts Gunārs Rusiņš rosināja arī Valsts policijas darbā vairāk izmantot dienesta suņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!