Foto: DELFI
Iekšlietu ministrija (IeM) novērsusi Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) atklātos pārkāpumus slēgtajā fotoradaru iepirkuma konkursā, portālam "Delfi" apliecināja IeM pārstāve Gunta Skrebele.

Ministrijas pārstāve norādīja, ka IUB lēmumā atklātie pārkāpumi novērsti un iepirkuma komisija grozījusi konkursa nolikumu. Iepriekš IUB aizrādījumos pausts, ka līguma termiņam būtu jābūt pieciem, nevis septiņiem gadiem, kā to paredzēja ministrija, savukārt samaksu par iekārtām auto valsts numura zīmju fiksēšanai noteiks tādu pašu kā par pašiem radariem.

Slēgtā konkursa nolikums nosūtīts visiem kandidātiem un piedāvājumu atvēršana paredzēta 20.decembrī.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, IUB pēc SIA "Lattelecom" sūdzības aizliedza IeM slēgt līgumu vērienīgajā konkursā par fotoradaru piegādi un apsaimniekošanu. IUB izdeva Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūrai novērst iepirkumā konstatētos pārkāpumus, vai arī pārtraukt izsludināto iepirkuma procedūru.

IUB atzina par nepamatotiem fotoradaru konkursa nolikumā iekļautos nosacījumus, ka uzvarējušajam uzņēmumam ir jāsniedz IeM ne tikai ātruma kontroles pakalpojums, par to saņemot daļu no iekasētajām soda naudām, bet arī jāpiegādā sešas ierīces transportlīdzekļa valsts numura zīmes atpazīšanai.

Septembra vidū "Lattelecom" nolēma izstāties no fotoradaru konkursa, "protestējot pret necaurspīdīgu šī iepirkuma organizēšanu". Bez "Lattelecom" konkursā bija pieteikušies vēl septiņi pretendenti.

Saeima septembra sākumā apstiprināja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas nepieciešami, lai finansētu jau pērn izsludinātā fotoradaru piegādes konkursa uzvarētāja izdevumus. Grozījumi ļaus radaru apsaimniekotājiem saņemt naudu no radaru fiksēto ātruma pārkāpumu sodiem.

IeM sākotnēji 100 fotoradaru iegādei gatavojās izstrādāt publiskās un privātās partnerības modeli, taču to liedza vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, tāpēc ministrija nolēma līdz pērnā gada beigām izsludināt sākotnēju publisko pretendentu atlasi.

Šobrīd arī skaidrs, ka, visticamāk, fotoradari no nākamā gada 1.janvāra pretēji iepriekš solītajam tomēr nesāks darboties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!