Foto: F64

Iekšlietu ministrija (IeM) patlaban strādā pie Latvijas nacionālās pozīcijas projekta saistībā ar papildu patvēruma meklētāju uzņemšanu, pastāstīja iekšlietu ministra padomniece Daiga Holma.

Pagaidām netiek izpausts, kāds būs pozīcijas saturs un vai projektam būs vairāki varianti, taču IeM dokumentu rīt, 17.septembrī, iesniegs valdībā. Jau ziņots, ka rīt notiks valdības ārkārtas sēde saistībā ar Latvijas pozīcijas formulēšanu bēgļu jautājumā.

IeM sagatavotā pozīcija, kas iepriekš tika apspriesta koalīcijas sadarbības padomē, paredzēja, ka Latvija varētu piekrist ierosinājumam brīvprātīgi uzņemt papildu 526 patvēruma meklētājus, taču iebilst pret obligāto kvotu sistēmas ieviešanu, kas regulas veidā būtu saistoša arī turpmāk, iepriekš pastāstīja Holma.

Latvijas pozīcija līdz šim bijusi, ka šādas aktivitātes īstenojamas tikai brīvprātīgi, saglabājot katras dalībvalsts tiesības atkarībā no savām iespējām un nacionālās kapacitātes lemt par to, vai un cik lielā mērā iesaistīties šajās aktivitātēs.

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera priekšlikums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir vienoties par saistošām kvotām 120 000 patvēruma meklētāju sadalei. Saskaņā ar šo priekšlikumu Latvijai papildus būtu jāuzņem 526 bēgļi. Tāpat EK piedāvātais kvotu mehānisms paredz, ka nākotnē dalībvalstīm bēgļu uzņemšana regulas veidā būtu saistoša arī nākotnē un par to vairs nebūtu diskusiju, skaidroja Holma.

Saskaņā ar IeM sagatavoto pozīciju tieši pret kvotu mehānismu iebilst Latvija, taču neiebilst pret papildu 526 patvēruma meklētāju uzņemšanu.

Tā gan ir tikai IeM iepriekš sagatavotā pozīcija, par kuru koalīcijā 11.septembrī netika panākta vienošanās. Par valsts nacionālo pozīciju koalīcija pagaidām nav vienojusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!