Lielākā daļa ieņēmumi no valsts īpašumu privatizācijas novirzīti neatliekamu pasākumu veikšanai, par to Ekonomikas ministrija (EM) otrdien informēja Ministru kabinetu.
Valsts īpašuma privatizācijas fonds ir naudas līdzekļu fonds, kurā ieskaitāmi valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizācijas rezultātā iegūtie līdzekļi, kas 2008.gadā paredzēti valsts parāda samaksai un pārfinansēšanai un ilgtermiņa stabilizācijas rezerves veidošanai, informēja EM Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Galvenie valsts īpašuma privatizācijas fonda ieņēmumu avoti ir ienākumi valsts īpašumu privatizācijas (no VAS "Privatizācijas aģentūra" organizētajiem privatizācijas darījumiem), ienākumi no pašvaldību īpašumu privatizācijas (10% no katra darījuma) un ienākumi no pastāvīgā lietošanā piešķirtās zemes izpirkšanas (no VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" noslēgtajiem līgumiem par zemes izpirkšanu).

2008.gada sākumā, apstiprinot Valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļu izlietošanas programmu šim gadam, Ekonomikas ministrija prognozēja ieņēmumus no valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas 21,6 miljoni latu apmērā, un šī gada 10 mēnešos ieņēmumi no valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas sasnieguši 16,1 miljonu latu apmēru.

Šī gada 10 mēnešos no valsts un pašvaldību īpašumu privatizācijas gūtie ieņēmumi atbilst sākotnēji prognozētajiem, tomēr liela daļa līdzekļu, kas bija jāieskaita privatizācijas fondā, tika novirzīti citiem mērķiem. Saskaņā ar likumdošanā noteikto kārtību, pirms privatizācijas ieņēmumu ieskaitīšanas Valsts īpašuma privatizācijas fondā, Privatizācijas aģentūrai jāveic Ministru kabineta noteiktie maksājumi steidzamu pasākumu finansēšanai.

Privatizācijas aģentūra norādījusi, ka tās iemaksa valsts īpašuma privatizācijas fondā 2008.gadā sastādīs 5,3 miljonus latu, kas ir par 13,1 miljonu latu mazāk nekā prognozēts, jo jau šī gada 10 mēnešos aģentūra veikusi Ministru kabineta noteiktos maksājumus steidzamu pasākumu finansēšanai 13,4 miljonu latu apmērā (piemēram, 2 096 127 latu tautas nobalsošanas nodrošināšanai par likumprojektu "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē"; 2 106 127 latu tautas nobalsošanas nodrošināšanai par likumprojektu "Grozījums likumā "Par valsts pensijām"; 1 450 578 latu Latvijas Republikas proklamēšanas 90.gadadienas pasākuma finansēšanai ; 4 618 500 latu Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldei Liepājas ostas padziļināšanai; 1 499 053 Bauskas rajona padomei ERAF projekta "Bauskas pils iekļaušanu kultūrtūrisma apritē" pabeigšanai).

Privatizācijas aģentūra jau pieņemto Ministru kabineta noteikto maksājumu finansēšanai vēl ir rezervējusi līdzekļus 1,8 miljonu apmērā. Rīgas pilsētas dome norādījusi, ka iemaksas fondā līdz šā gada beigām būs tikai 1 miljons latu vai par 0,8 miljons latu mazāk nekā prognozēts dēļ nelabvēlīgās ekonomiskās situācijas nekustāmā īpašumu tirgū un banku piesardzības kredītu izsniegšanā.

Savukārt, Latvijas Hipotēku un zemes banka šā gada 10 mēnešos ir iemaksājusi fondā 1,93 miljonus latu, kas ir vairāk nekā prognozēts, kā arī atsevišķām pašvaldībām iemaksas pārsniedz prognozēs uzrādīto.

Līdz ar līdzekļu novirzīšanu MK noteiktiem pasākumiem, Valsts īpašuma privatizācijas fondā šobrīd ieskaitīti 8,29 miljoni jeb 38,4 % no plānotās summas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!