Tukšas stikla un plastmasas pudeles, stikla burkas, izlietotas kartona kastes... Cilvēks nedēļā rada 5 kg atkritumu, kas mēnesī jau ir 20 kg, bet gadā - 240 kg. Lielu daļu no šī izlietotā iepakojuma var pārstrādāt un izmantot jauna iepakojuma vai preču ražošanā, tādējādi panākot, ka vidē nonāk mazāk atkritumu. Lai to izdarītu, izlietotais iepakojums vispirms ir jāsašķiro.
Vācieši bija pirmie

Izlietotā iepakojuma šķirošana sākās līdz ar organizācijas “Zaļais punkts” izveidošanu 90. gadu sākumā Vācijā. Galvenais iemesls dibināšanai - iedzīvotāju radīto atkritumu daudzums bija sasniedzis tik lielus apmērus, ka to apsaimniekotājiem vieniem pašiem bija grūti tikt ar tiem galā. Šī problēma ir aktuāla joprojām, jo ikdienas atkritumus skaits aizvien pieaug.

Kad radās doma šķirot izlietoto iepakojumu, pārstrādāt to un izmantot vēlreiz, ievērojami samazinājās kopējo atkritumu daudzums. Visvieglāk pārstrādājamie atkritumi izrādījās iepakojums. Šobrīd iepakojuma šķirošana pasaulē kļūst aizvien populārāka. To iespējams darīt arī Latvijā, tomēr liela daļa iedzīvotāju vēl šaubās - šķirot vai nešķirot.

Šķirot vai nešķirot?

Nevienam nav noslēpums, ka dzīves ritms šobrīd ir ļoti straujš un laika dažādām sadzīves vajadzību niansēm kļūst aizvien mazāk. Rodas jautājums: vai tiešām jau tā saspringtajā ikdienā jāatrod laiks arī šķirošanai? Kāds konkrēti man no tās būs labums?

Ir vairāki būtiski iemesli, kādēļ svarīgi šķirot un pārstrādāt izlietoto iepakojumu. Vispirms jau šķirošana ļauj taupīt dabas resursus, jo no izlietotā iepakojuma var ražot izejvielas jaunām precēm, kuras ir tikpat kvalitatīvas kā jebkuras citas preces.

Šķirojot iepakojumu, tiek samazināts atkritumu apjoms, kas nonāk dabā. Katru gadu Latvijā tiek uzkrāts 600 000 - 700 000 tonnu atkritumu, bet poligonos nonāk tikai 70% no tiem. Kur paliek atlikušie 30%? Atbilde: mežos, upju un ezeru krastos, pļavās. Katru pavasari tiek rīkotas talkas, lai sakoptu vidi un savāktu izmestos atkritumus. Tajās piedalās arī daudz sabiedrībā pazīstamu cilvēku. Tomēr, kā skumji atzīst paši talcinieki, pēc dažām nedēļām sakoptajā vietā ir redzami jauni atkritumu kalni. Šai brīdī gribas citēt spēkavīra Raimonda Bergmaņa skumjo atziņu: “Mums apkārt dzīvo cūkas!” Šķirojot iepakojumu, samazinās iespēja, ka atkritumi nonāks apkārtējā vidē.

Aizvien vairāk tiek runāts arī par ekonomisko izdevīgumu. Jo vairāk atkritumus sašķirojam, jo mazāk jāmaksā par atkritumu izvešanu. Tomēr Latvijā šī priekšrocība, salīdzinot ar Rietumeiropas valstīm, kur atkritumu izvešana iedzīvotājiem izmaksā ļoti dārgi, vēl nav tik pamanāma.

Bez septiņām atkritumu kastēm

Izlietotā iepakojuma šķirošana sākas mājās. Nevajag gan uzreiz pārspīlēt un iedomāties, ka virtuvē jānovieto neskaitāmi atkritumu spaiņi - katru savam iepakojumam. Pietiek, ja atsevišķi krāj sadzīves atkritumus, ko mest kopējā konteinerā, un vienkopus izlietoto stikla, plastmasas un papīra iepakojumu. Pārstrādājamais stikla, plastmasas un metāla iepakojums pirms izmešanas jāizskalo. Pretējā gadījumā pārtikas paliekas sāks bojāties un no konteineriem var izplatīties nepatīkama smaka. Pirms izmešanas izlietotais iepakojums, kartona kastes, PET pudeles jāsaplacina. Stikla pudeles ir tikai jāizskalo. Ja plastmasas pudeles vai kartona kastes nesaplacina, veidojas situācija, kad konteineri biežāk jāiztukšo un savācējmašīnas vairāk pārvadā gaisu, nevis izlietoto iepakojumu.

Arī virtuves mēbeļu ražotāji piedāvā dažādas iespējas cilvēkiem, kas vēlas šķirot. Piemēram, ir iespēja pēc klienta individuālajām vēlmēm izgatavot virtuves iekārtu ar vairākos nodalījumos sadalītu atkritumu kasti. Ražotāji novērtē katru virtuvi individuāli, līdz ar to nav svarīgi, cik tā ir liela un plaša vai maza un šaura. Izgatavot šķirošanai ērtu iekārtu var ikvienai virtuvei.

Īpaša uzmanība jāpievērš tādiem bīstamajiem atkritumiem kā izlietotajām baterijām Tās bez maksas var nodot to pārdošanas vietās. Mazajos veikalos šādas iespējas ir retāk, bet kastes izlietotajām baterijām ir novietotas lielveikalos un dažās degvielas uzpildes stacijās. No šā gada 1. janvāra ikvienam iedzīvotājam ir tiesības bez maksas nodot nolietotās elektropreces. Kur un kā to izdarīt, var uzzināt, sazinoties ar savu atkritumu apsaimniekotāju.

Uzņemies iniciatīvu!

Ja vēlies šķirot izlietoto iepakojumu, bet tavas mājas tuvumā nav šķirošanas konteineru, uzņemies iniciatīvu un vaicā nama apsaimniekotājam, vaicā pašvaldībai vai vietējam atkritumu apsaimniekošanas operatoram par iespēju šādus konteinerus uzstādīt. Latvijā izlietotā iepakojuma šķirošana vēl tikai attīstās, tāpēc esi sociāli aktīvs un ar savu rīcību veicini šo videi draudzīgo procesu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!