Foto: F64

Vakcinācija pret Covid-19 neatceļ visas ierastās revakcinācijas. Pavisam drīz sāksies ērču aktivitātes sezona, tāpēc kalendārā varētu tuvoties datums ar rakstītu atgādinājumu, ka nepieciešama revakcinācija. Tiesa, šogad cilvēki arī gaida savu rindu, lai potētos pret Covid-19. Kā rīkoties tiem, kuri cer uz drīzu potēšanos pret Covid-19 un kuriem ir bažas par to, ka vienlaikus varētu iekrist vairākas potes, skaidro portāls "Delfi".

7-14 dienas – tik ilgu laiku ieteicams ievērot starp vakcīnām, "Delfi" atzina Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska, kā arī ģimenes ārsts un IVP loceklis Ainis Dzalbs.

"Ja notiek kaut kas neparedzēts, tad šo divu nedēļu laikā visbiežāk parādās tās negaidītās un nevēlamās lietas. [Tāpēc nepieciešams ievērot 7-14 dienas starp vakcīnām], lai mēs nepieciešamības gadījumā varētu izvērtēt šo cēloņsaistību," paskaidroja Zavadska piebilstot – ja gadījumā cilvēks saņem vairākas potes, neievērojot šo pauzi, "tas, protams, nojauc tās patiesās bildes būtību".

Pēc viņas teiktā, jo sevišķi svarīgi ir nesaņemt nevienu citu vakcīnu divas nedēļas tieši pēc potes pret Covid-19. IVP priekšsēdētāja teica, ka vakcīnas, kuras cilvēki ikgadēji saņem ierastā kārtībā, ir jau labi zināmas, līdz ar to zināmas ir arī to iespējamās blakus parādības. Savukārt, vakcīna pret Covid-19 ir salīdzinoši jauna, tāpēc ir būtiski uzraudzīt, kādas ir iespējamās blakus parādības tieši šai potei.

Tiesa, vakcinācijas pret Covid-19 grafiks ir visai neparedzams. Kā cilvēki mēdz vēstīt savu sociālo mediju profilos, reizēm viņi aicinājumu uz poti pret Covid-19 saņem dienu pirms pašas vakcinēšanās. Kā rīkoties, ja pirms pāris dienām saņēma vakcīnu pret, piemēram, ērču encefalītu? Tieši to arī vajag norādīt pakalpojuma sniedzējam, iesaka Dzalbs.

Tiesa, ģimenes ārsts pieļauj, ka ir ļoti retas atkāpes no rekomendācijas – ievētot 7-14 dienas starp vakcīnām. "Piemēram, pacients savakcinējās pret ērču encefalītu, un tagad viņam paredzama hospitalizācija, ko absolūti nevar atlikt. Šādos gadījumos droši vien varētu izdarīt atkāpi, ar pacientu vienojoties un izrunājot, ka šāda prakse nav līdz galam apstiprināta. Ja pacients piekrīt, ko mēs saucam par informētu piekrišanu, tad attiecīgi varētu šo pakalpojumu arī sniegt. Tie būs ārkārtīgi reti gadījumi," vēstīja ģimenes ārsts.

Tomēr būtiski, ka vakcīna pret Covid-19 šobrīd ir aktuālāka nekā revakcinācija, jo ir risks saslimt ar Covid-19 ir. "Ja vēl ir cita blakus saslimšana [kas iekļauj cilvēku prioritāri vakcinējamo sarakstā], tad nevajag atlikt poti pret Covid-19," norādīja IVP priekšsēdētāja.

Savukārt revakcināciju tiek ieteikts veikt ik pēc noteikta gadu skaita, un to var veikt arī visa gada ietvaros. "Nav jau tā, ka [aizsardzība pret slimību] beidzās tieši precīzi, kad paiet pieci gadi pēc iepriekšējās vakcinācijas un viss, vairāk cilvēks nav pasargāts. Tā aizsardzība jau saglabājas, bet tā, protams, pakāpeniski laika gaitā samazinās," skaidroja Dzalbs.

Piemēram, revakcināciju pret difteriju un stingumkrampjiem, kas ieteicama ik pēc 10 gadiem, varot veikt gada ietvaros. "Protams, ja to iespējams izdarīt precīzākā laikā, to jādara. Tomēr, ja revakcinācijas pret difteriju un stingumkrampjiem notiek mēnesi, pusgadu līdz pat gadam [kopš precīzi apritējuši desmit gadi kopš iepriekšējās vakcinācijas] – tam absolūti nevajadzētu ietekmēt iznākumu," lēsa ģimenes ārsts.

Runājot par revakcināciju pret ērču encefalītu, Dzalbs atgādināja, ka gadījumos, kad tā ir iekavēta jau vairākus gadus, vakcinācijas kurss nav jāsāk no jauna. "Mēs taisām kārtējo revakcināciju. Viss darbojas, kā tas ir bijis. Ja pēc revakcinācijas ir pagājuši desmit gadi, mēs ar vislielāko varbūtību varam teikt, ka tā pacienta aizsardzības līmenis [pret ērču encefalītu] kaut kādā mērā joprojām ir saglabājies, bet visticamāk tas ir ārkārtīgi zems. Saņemot kārtējo devu, tas atjaunojas," vēstīja ārsts.

Jau vēstīts, ka otrdien, 16. martā, poti pret Covid-19 saņēma kopumā 184 personas. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, vakcinācijas tempts ir būtiski samazinājies, jo pirmdienas, 15. marta, vēlā vakarā Slimību profilakses un kontroles centrs, Imunizācijas valsts padome, Zāļu valsts aģentūra un Veselības inspekcija pieņēma lēmums Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!