Foto: Shutterstock

Valdībai pērn lemjot par vakcinēšanas jautājumiem, ierēdņi to maldinājuši par "Pfizer" vakcīnu, vēsta portāls "Re:Baltica".

Kad decembrī valdībā spriests par vakcinēšanas jautājumiem, premjers Krišjānis Kariņš (JV) interesējies, kurš konkrēti būs atbildīgs par vakcinēšanas organizēšanu. Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško atbildējusi, ka Latvijā par visu procesu atbildot Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens.

Kā vērtē "Re:Baltica", Henkuzena loma "vakcīnu iepirkuma fiasko līdz šim nav novērtēta", ieskaitot to, ka viņš 17. novembrī valdībai esot sniedzis maldinošu informāciju par "BioNTech/Pfizer" vakcīnas sarežģītību iepretim pārējām. Salīdzinot viņa teikto ar publiski pieejamo ražotāja, ASV regulatoru un Eiropas Medicīnas aģentūras dokumentāciju, "Re:Baltica" secinājusi, ka vismaz seši no astoņiem apgalvojumiem bijuši nepatiesi, maldinoši vai pārspīlējuši vakcīnas sarežģītību.

Piemēram, patiesībai neatbilstot prezentācijā valdībai rakstītais, ka vakcīnu pasūtījums jāveic no ražotnes uz vakcinācijas kabinetu bez lieltirgotavas starpniecības, ka vakcinācijas kabinetos nepieciešamas -80 grādu saldētavas, ka iespējami zudumi līdz 20% u.c. Vakcīnas ražotāji komentēt tabulas patiesumu atteikušies, un "Re:Baltica" vēl neesot pārbaudījusi, tieši kādas instrukcijas Henkuzena prezentācijas dienā bija pieejamas Eiropas zāļu aģentūrai un Veselības ministrijai, jo pašlaik tās jau ir atjaunotas, bet novembrī tās varēja būt nepilnīgākas.

Henkuzens pārmetumiem par maldināšanu nepiekrīt. Viņš norādījis, ka 17. novembrī VM pēdējā brīdī neesot varējusi nodrošināt pārstāvi valdības sēdē un palūgusi viņu. Prezentāciju esot gatavojusi ministrijas pārstāve Jana Feldmane, kura savukārt norāda, ka tikai apkopojusi ZVA un Nacionālā veselības dienesta (NVD) sniegto ierobežotas pieejamības informāciju, nevis to analizējusi vai meklējusi.

Informāciju par vakcīnas īpašībām esot sniedzis NVD darbinieks Ainārs Lācbergs, kurš pārstāv Latviju Eiropas Komisijas koordinācijas vienībā, kurai to esot sniedzis ražotājs. Esot normāli, ka informācija par uzglabāšanas nosacījumiem mainās vakcīnas pirmsreģistrācijas laikā. Aplēses par vakcīnas zudumiem esot no Lācberga pieredzes. Lācbergs uz jautājumiem žurnālistiem neesot atbildējis, jo arvien notiek pret viņu ierosinātās dienesta pārbaudes izmeklēšana.

"Šis slaids veidots, lai ilustrētu VM organizēto plānošanu dažādajos procesa soļos vakcinācijas stratēģijas ieviešanā, ko ir nepieciešams nodrošināt. Tā mērķis nav detalizēti apskatīt "Pfizer" vakcīnu un saņemt viedokli par to," atzīmējis Henkuzens.

"Re:Baltica" gan atzīmē, ka valdības sēdes ierakstā bijis dzirdams pilnīgi pretējais. "Es gribētu dažas nianses pateikt par "BioNTech/Pfizer" vakcīnu, ņemot vērā, ka viņi ir izvēlējušies, es nosaukšu, diezgan agresīvu komunikāciju, kas izdara zināmu spiedienu arī uz lēmumu pieņēmējiem, bet dažas lietas, kuras mēs šobrīd rūpīgi skatāmies, lai mēs spētu nodrošināt, jo šī vakcīna nedaudz, varbūt es pat teikšu, stipri atšķiras no pārējām vakcīnām," valdības sēdē teicis ZVA direktors, "šis slaids neattiecas uz pārējām vakcīnām. Šis slaids attiecās tikai uz "BioNTech/Pfizer" vakcīnām."

Henkuzens uzsvēris, ka par vakcīnu iepirkumu vai loģistiku neesot atbildējis - viņa loma esot bijusi konsultatīva, piedalījies sanāksmēs un iekļauts vakcinācijas darba grupā, kas tikusi izveidota dienu pēc tam, kad Mūrmane-Umbraško viņu valdībai nosauca par atbildīgo, taču esot neformāli darbojusies jau pirms tam. Iepriekšējā veselības ministre Ilze Viņķele (AP) Henkuzenu raksturojusi kā neformālās vakcinācijas darba grupas vadītāju.

"Vakcinācijas darba grupas vai Svena Henkuzena atbildībā nav bijusi lēmuma pieņemšana par iepirkumiem, vakcīnu izvēli vai daudzumiem," savukārt uzsvērts Henkuzena atbildē.

VM pēc dienesta pārbaudes par šo vakcīnu iegādes apstākļiem ierosināja disciplinārlietu pret diviem ierēdņiem — VM valsts sekretāri Mūrmani-Umbraško un Lācbergu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!