Sākot ar nākamā gada jūniju valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās samazinās padomes locekļu skaitu, kā arī noteiks atlīdzības apmēru, ko viens ministrijas pārstāvis kopumā varēs saņemt strādājot vienā vai vairākās kapitālsabiedrībās.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes un valdes locekļu skaitu un atlīdzību apjomu paredz, ka viens ministrijas pārstāvis varēs strādāt ne vairāk kā tikai piecās mazās, tikai četrās vidējās, tikai trijās lielās un tikai divās īpaši lielās kapitālsabiedrībās. Gadījumā, ja ministrijai ir vairāk kapitālsabiedrību nekā valsts sekretārs tajās visās paspēj strādāt, tad viņš pilnvaro kādu no saviem vietniekiem vai citiem darbiniekiem.

Iepriekš valdība atzina, ka kapitālsabiedrību apgrozījumi ir ļoti dažādi, tāpēc atšķirīgs ir atbildības līmenis un atlīdzība, ko saņem strādājot vienā kapitālsabiedrībā. Maksimālā summa, kuru varētu saņemt viens ministrijas pārstāvis, strādājot visās kapitālsabiedrībās, ir 1500 latu. Tas nozīmē, ka par darbu vienā mazā kapitālsabiedrībā viņš varētu saņemt 225 latus, vidējā - 375 latus, lielajā - 525 latus, īpaši lielajā - 750 latus.

Noteikumu par valsts kapitālsabiedrību locekļu skaitu, padomes un valdes locekļu atalgojumu projektā paredzēts, ka kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājam un valdes loceklim prēmijas līdzšinējo triju mēnešu atlīdzības vietā, varēs izmaksāt tikai divas. Tai pat laikā plānots atteikties no tādiem darbinieku stimulēšanas pasākumiem, kā, piemēram, piemaksas par darba intensitāti.

Plānots, ka tiks samazināts arī vidēja mēroga padomes locekļu skaits - no pieciem uz trim. Lielajās padomēs ierasto maksimums septiņu vietā varēs strādāt maksimums pieci locekļi, īpaši lielajās - ne vairāk kā 11 vietā, ne vairāk kā pieci.

Tāpat ir noteikti jauni limiti valdes locekļu skaitam kapitālsabiedrībās: mazajās sabiedrībās cilvēku skaits nevarēs pārsniegt trīs, vidējās - četras, lielajās - piecas, īpaši lielajās - septiņus.

Grozījumi likumā par valsts un pašvaldību kapitāla daļām paredz, ka atlīdzības apmērs kapitāla daļu turētāju pārstāvim vai atbildīgajam darbiniekam, kura darba vieta ir kāda no valsts iestādēm nedrīkst būt lielāka par 20%. Savukārt ministrs par šādu pienākumu veikšanu vispār atlīdzību nesaņems.

Valdība arī rosina šajos noteikumos paredzēt jaunās prasības valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās strādājošiem valsts pārstāvjiem - viņiem būs jāpārvalda latviešu valoda, jābūt augstākajai izglītībai un vismaz piecu gadu pieredzei kādas citas kapitālsabiedrības vadībā, par kuru atbild kapitālsabiedrības vadītājs. Tāpat viens cilvēks varēs strādāt ne vairāk kā trīs valsts vai pašvaldību uzņēmumu valdēs vai padomēs.

Novembra vidū gan Saeimas opozīcija visai kritiski izteicās par valdības ierosinātājiem grozījumiem MK noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!