Foto: LETA

Arī pēc mājsēdes saglabātie ierobežojumi tirdzniecības jomā nepieciešami, lai atturētu no nepārdomātas iepirkšanās, otrdien preses konferencē atzina Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu par ierobežojumiem tirdzniecības jomā, tostarp darba laika ierobežojumus un liegumu strādāt brīvdienās, Citskovskis norādīja, ka tādējādi tiek mazināta cilvēku vēlme doties "ne sevišķi pārdomātu" iepirkumu veikšanai vai pakalpojumu saņemšanai.

Pēc Valsts kancelejas direktora paustā, samazināta iespēja saņemt pakalpojumus mudina cilvēkus mazāk iepirkties un vairāk laika pavadīt savās dzīvesvietās atrasties tuvāk dabai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone otrdien valdības sēdes laikā aicināja, lemjot par turpmākajiem ierobežojumiem tirdzniecībā, mācīties no iepriekšējām kļūdām, piemēram, tolaik tika noteikti veikalos iegādājamo preču saraksti, savukārt ar jauno regulējumu tiek veidots veikalu saraksts, kuros būs iespējams iepirkties.

"Tolaik secinājām, ka svarīgi ir neradīt cilvēkos paniku un izvairīties no drūzmēšanās, bet tā vietā jānodrošina maksimāla izkliede, proti, ļaujot veikaliem strādāt bez laika ierobežojuma un lieguma strādāt brīvdienās," pauda LDDK ģenerāldirektore.

Meņģelsone norādīja, ka, iepriekš lemjot par ierobežojumiem, valstī nebija pieejamas vakcīnas pret Covid-19, tomēr patlaban ir sasniegta zināma vakcinācijas aptvere, tāpēc viņa rosināja ņemt vērā Lietuvas pieredzi, kur netiek ierobežota tirdzniecības darbība, bet pie tirdzniecības vietas ieejas apsargs pārbauda Covid-19 sertifikāta esamību.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien vienojās par epidemioloģiskās drošības pasākumiem pēc patlaban spēkā esošās mājsēdes, tādējādi no nākamās pirmdienas, 15. novembra, visas darbības klātienē varēs notikt epidemioloģiski drošajā jeb "zaļajā režīmā", kad pakalpojumus pamatā varēs saņemt personas ar sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai šīs slimības pārslimošanas faktu.

Vienlaikus iedzīvotājiem tiks nodrošināti kritiski nepieciešamie pakalpojumi, kuru saņemšanai nebūs jāuzrāda Covid-19 sertifikāts.

No valdības lemtā izriet, ka ar 15. novembri lielie veikali, tai skaitā pārtikas un higiēnas preču veikali, kuru platība pārsniedz 1500 kvadrātmetrus, pakalpojumus sniegs tikai epidemioloģiski drošajā jeb "zaļajā režīmā". Lielie veikali arī turpmāk nevarēs strādāt brīvdienās un svētku dienās, bet strādāt varēs tikai pirmās nepieciešamības preču veikali.

Vienlaikus epidemioloģiski nedrošā vidē varēs tirgot tikai noteiktās pirmās nepieciešamības preces, un to varēs darīt tikai tie veikali, kuru kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem, tiem ir atsevišķa ieeja no ārtelpas, un vienai personai publiski pieejamā telpu platība ir ne mazāka par 25 kvadrātmetriem. Par 25 kvadrātmetriem mazākā tirdzniecības vietā vienlaikus varēs atrasties tikai viens apmeklētājs.

Visiem tirgotājiem, kuri strādās klātienē, tostarp ielu tirdzniecībā, būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!