Foto: F64
Turpmāk veļas pulveru ražotājiem būs jāpiedāvā mazgāšanas līdzekļi, kuros fosfātu saturs ir samazināts zem 0,5% no kopējās masas, paredz Vides ministrijas izstrādātie noteikumi, ko otrdien apstiprināja Ministru kabinets.

"Noteikumi par fosfātus saturošu veļas mazgāšanas līdzekļu tirdzniecības ierobežojumiem", aizliedz Latvijā tirgot veļas mazgāšanas līdzekļus, kuros fosfātu daudzums pārsniedz 0,5%, portālu "Delfi" informēja Vides ministrijā.

MK noteikumi stāsies spēkā nākamā gada 1. jūnijā, tādējādi attiecīgo mazgāšanas līdzekļu izplatītājiem tiek dots gandrīz gadu ilgs pārejas periods, lai iztirgotu esošos mazgāšanas līdzekļu krājumus un iegādātos jaunus, kas atbilst jaunajiem noteikumiem.

"Patlaban veļas pulveri lielākoties neatbilst mūsdienīgām vides aizsardzības prasībām. Tiem pievienotais pārmērīgais fosfātu daudzums nonāk vidē un veicina aļģu augšanu ūdenstilpēs. Tā patlaban ir milzīga ūdens kvalitātes problēma," atzīst vides ministrs Raimonds Vējonis. "Tāpēc, fosfātus saturošu līdzekļu lietošanas ierobežojumi būs nopietns mūsu ieguldījums Latvijas ezeru un upju, kā arī Baltijas jūras aizsardzībā. Turklāt tas ļaus samazināt arī fosfora atdalīšanas pasākumu izmaksas notekūdeņu attīrīšanas ietaisēs," uzskata ministrs.

Vairākās Eiropas Savienības dalībvalstis jau ir veikušas dažādus pasākumi fosfora daudzuma ierobežošanai mazgājamos līdzekļos, piemēram, arī Čehijā, līdzīgi kā tagad notiks Latvijā, pieļaujamais fosfātu saturs mazgāšanas līdzekļos tika samazināts līdz 0,5 % un šo līdzekļu izplatītājiem tika dots viens gads, lai pārorientētos uz ekoloģiski tīrāku līdzekļu tirdzniecību. Latvija ir pirmā Baltijas valsts, kas nāk klajā ar šādu iniciatīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!