Foto: F64
Pagājušā gada laikā, ierodoties Latvijā, fiziskas un juridiskas personas skaidrā naudā deklarējušas 20 680 256 latu, bet pametot Latviju - 60 736 205 latu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotā informācija.

Ierodoties Latvijā, juridiskās personas kā skaidrās naudas izlietošanas mērķi minējušas trīs iemeslus - banku kases operācijas, uzņēmuma apgrozāmie līdzekļi un autotransporta iegāde. Bet kā valsts, no kuras skaidra nauda ir nākusi, minēta Šveice.

Plašāks skaidras naudas izlietošanas mērķu klāsts bijis fiziskām personām. Visvairāk deklarēta nauda, kas bija domāta autotransporta iegādei - 6,17 miljoni latu, savukārt nekustamā īpašuma iegādei deklarēti 3,99 miljoni latu, norādot, ka šo naudu izmantos arī mājas būvniecībai vai remontam, bet 3,25 miljonus latu iedzīvotāji deklarējuši kā personiskām vajadzībām domāti, proti, tekošiem tēriņiem, un šī nauda pārsvarā deklarēta, iebraucot no Krievijas.

Fiziskas personas arī deklarējušas skaidru naudu, kas bijusi domāta medicīnisko pakalpojumu apmaksai, maksai par mācībām, lai iegādātos vērtspapīrus, un lai iegādātos kādas preces, vērtspapīrus. Pārsvarā nauda deklarēta, ierodoties no Kirgizstānas, Turkmenistānas un Krievijas.

Pametot Latviju, un deklarējot skaidru naudu kā saņēmēja valsts pārsvarā norādīta Krievija un Izraēla, turklāt Izraēla kā saņēmējvalsts norādīta gadījumos, kad fiziskas personas vēlējušās apmaksāt medicīniskos pakalpojumus.

Juridiskās personas pērn visbiežāk skaidru naudu deklarējušas, kā mērķi norādot banku kases operācijas, un saņēmējvalsts bijusi Šveice - šādi deklarēti 48,79 miljoni latu. Tāpat kā mērķis minēta autotransporta iegāde un rēķinu apmaksa, preču iegāde.

Tikmēr fiziskās personas, atstājot Latviju un deklarējot skaidru naudu, visbiežāk norādījušas, ka tā domāta vērtspapīru iegādei - šādi deklarēti 5,38 miljoni latu, bet 3,29 miljoni latu deklarēti, norādot, ka to izmantos komerciāliem nolūkiem, piemēram, investīcijām, preču iegādei. Uz Krieviju aizplūdusi nauda, kas bija domāta personiskām vajadzībām un honorāriem, bet kā mērķi norādot nekustamā īpašuma iegādi, deklarēti 2828 705 lati. Autotransporta iegādei deklarēti 123 151 lats, bet medicīnisko pakalpojumu apmaksai - 40 333 latu.

Tai naudai, kuras galamērķis bija Latvija, starp nosūtītājvalstīm bijušas, piemēram, Krievija, Turcija, Moldova, Tadžikistāna, Bangladeša, Fidži, Apvienotie Arābu Emirāti un citas. Bet izbraucot no Latvijas un deklarējot skaidru naudu, kā galamērķa valsts norādīta, piemēram, Šveice, Krievija, Izraēla, ASV, Ķīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!