Kultūras ministre Helēna Demakova pirmdien kopā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) priekšsēdētāju Juri Dambi nolēma, ka VKPAI ierosinās Kuldīgas Pilsdzirnavu atsavināšanu, jo par valsts nozīmes arhitektūras pieminekli atzītā objekta privātīpašnieks nerūpējas par dzirnavām.
Šādu lēmumu ministre un VKPAI vadītājs pieņēma, iepazīstoties ar dzirnavu stāvokli. Lai arī Kuldīgas Pilsdzirnavas ar iekārtu ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, to stāvoklis ir kritisks, informēja Demakovas prese sekretārs Dainis Miķelsons.

Atsavināt kādai privātpersonai piederošās dzirnavas varēs ar tiesas lēmumu, un, ja tas būs pozitīvs, dzirnavas savā īpašumā pārņems valsts.

Ministre atzīst, ka šis ir bezprecedenta gadījums, tomēr šāds lēmums jāpieņem, jo dzirnavu īpašnieks nav darījis neko, lai tās saglabātu.

Laikraksts “Kurzemnieks” 2004.gada septembrī vēstīja, ka valsts nozīmes arhitektūras pieminekli – 13. gadsimtā celtās un 19. gs. sākumā atjaunotās Kuldīgas pilsdzirnavas kā industriālo objektu, kura pagrabā bija unikāla koka iekārta - kādreiz rotāja Eiropas kultūras mantojuma dienu karogs.

Bet jau 2004.gadā “skats uz pamesto ēku atgādināja kaut ko no Čečenijas vai Irākas kara reportāžām”. Laikraksts norādīja uz “tālās zemēs mītošā īpašnieka vienaldzību”, kuras dēļ dzirnavas tika pamestas likteņa varā.

Toreiz Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) atvēlējusi naudu pašvaldībai, lai steidzami namu glābtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!